Fakta: Danska regeringskrisen

Den danska regeringskrisen uppstod när stödpartiet Det Konservative Folkeparti (C) klargjorde att partiet inte längre har förtroende för miljö- och livsmedelsministern Eva Kjer Hansen från det borgerliga regeringspartiet Venstre (V).

I torsdags kom den röda oppositionen med ett förslag om misstroendevotum mot ministern. Hade omröstningen nått folketinget på onsdag nästa vecka skulle den ha få stöd av Konservative.

Om folketinget röstar igenom en misstroendeförklaring ska regeringen avgå eller ett nyval utlysas.

Folketinget har aldrig hållit ett misstroendevotum. Antingen har den aktuella ministern avgått självmant innan en sådan omröstning eller så har statsministern utlyst nyval.

"Jag har i dag meddelat statsministern att jag avgår från min post som miljö- och livsmedelsminister. Jag har varit glad varje dag som jag stått i spetsen för det nya miljö- och livsmedelsdepartementet", säger Eva Kjer Hansen från högerliberala Venstre i ett pressmeddelande.

Vidare säger hon att hon inte vill stå i vägen för partikamraten Lars Løkke Rasmussens regering. Statsministern har dock vidhållit att han har förtroende för ministern.

I ett pressmeddelande säger Rasmussen att han beklagar Kjer Hansens beslut att avgå, och att han kommer att utse hennes efterträdare efter helgen.

Tro på mer grönt

Den konservative och den röda oppositionen hävdar att Eva Kjer Hansen fört folketinget bakom ljuset i samband med förhandlingarna om nya och omstridda lantbruksregler, och hotade med misstroendevotum.

Politiker från det röda blocket reagerade nöjt på Eva Kjer Hansens besked. Partierna Alternativet och Socialistisk folkeparti (SF) hoppas att hennes avgång blir startskottet till en mer grön politik.

"Nu ska fokus tillbaka på att regeringen fullkomligt saknar gröna ambitioner. Jag hoppas att en ny minister kommer att vara mer öppen för ett bredare samarbete", säger SF-ledaren Pia Olsen Dyhr i ett pressmeddelande.

Röda tackar blåa

Ida Auken, tidligare miljöminister och nuvarande medlem i Radikale, rosar regeringens stödparti Konservative, som har stått fast vid att Eva Kjer Hansen inte kunde fortsätta som minister.

"Tack till Konservative som står fast vid ordning och respekt för folketinget. På tiden att Eva Kjer Hansen avgår", skriver Ida Auken på Twitter och får medhåll av Enhedslistens talesperson i miljöfrågor, Maria Reumert Gjerding.