Fakta: Partierna i Estlands parlament

Estniska reformpartiet (RE), liberalt, 30 mandat

Centerpartiet (K), mittenparti, 27 mandat

Socialdemokraterna (SDE), socialdemokratiskt, 15 mandat.

Förbundet Pro Partria och Res Publica (IRL), konservativt, 14 mandat.

Fria partiet (EV), liberalkonservativt, 8 mandat

Estlands konservativa folkparti (Ekre), nationalkonservativt, 7 mandat.

Partiordföranden och inrikesministern Hanno Pevkur varnar i tv för att Estland är "på väg mot en vänsterkoalition och det är farligt". Han tillägger att partistyrelsen planerar att träffas tidigt på tisdagen för att diskutera Roivas avgång.

Koalitionen mellan liberalerna, socialdemokraterna och konservativa formades i april 2015. Tillsammans har den kontrollerat 59 av parlamentets 101 mandat.

– Regeringen har spruckit, och både SDE och IRL driver officiellt på för samtal med (oppositionspartiet) Centerpartiet redan i kväll om en ny regeringsbildning, säger den politiska analytikern Ahto Lobjaka.

Centerpartiet är näst störst i parlamentet med 27 platser i parlamentet. Partiet är populärt bland väljare i den ryska minoriteten. Sedan en dryg vecka leds C av 38-årige Juri Ratas, som tog över efter 66-åringen Edgar Savisaar efter en intern strid.

Nu ökar trycket på att Ratas också ska utmana Roivas om statsministerposten. Om samtalen mellan SDE, IRL och centern blir "framgångsrika" skulle det innebära ett "väldigt" skifte inrikespolitiskt, enligt Lobjakas.

– Reformpartiet har inte varit utanför regeringen sedan 2001, konstaterar han.

Analytikern tillägger dock att om centerns Rajvas skulle bli statsminister måste han hålla sig till nuvarande utrikespolitik med Estland kvar i Nato, eurozonen och EU.