Fakta: Vapenvilan dödförklarades

Förra måndagen, den 12 september, inleddes den av USA och Ryssland framförhandlade vapenvilan i Syrien. Redan samma kväll rapporterades om fortsatta strider på flera håll i landet.

I lördags dödades över 60 syriska regimsoldater i USA-ledda flygräder vid en flygplats i östra Syrien. Enligt USA var avsikten i själva verket att attackera Islamiska statens (IS) posteringar.

I måndags bombades en hjälpsändning i provinsen Aleppo i norr och cirka 20 civilpersoner dödades, en händelse som ytterligare ökat spänningarna mellan USA och Ryssland. Samma dag dödförklarade Syriens militär vapenvilan, med hänvisning till att "terroristgrupper" nonchalerat avtalet.

På torsdagen återupptog FN hjälpsändningarna i Syrien till Damaskusområdet. Samtidigt träffades USA och Ryssland i New York för att diskutera den senaste utvecklingen i konflikten, men samtalen blev resultatlösa.

Bomberna har sedan i torsdags regnat över de rebellkontrollerade delarna av östra Aleppo, och dussintals människor uppges ha dödats.

Nu har regimens styrkor dessutom gjort sin första större framryckning på marken hittills under offensiven, rapporterar Reuters. Militären och allierade milisstyrkor har återtagit Handarat, ett läger för palestinska flyktingar några kilometer norr om Aleppo. Området ligger på en höjd, med utsikt över en av huvudvägarna in i staden.

Har fallit

– Handarat har fallit, bekräftar en befälhavare inom en av de största rebellgrupperna för nyhetsbyrån.

I ett uttalande uppger den syriska militären att "ett stort antal terrorister" – dess benämning på oppositionen – har dödats.

Tidigare har brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppgett att minst 25 civilpersoner mist livet under en ny våg av intensiva flyganfall mot östra Aleppo.

Hämnades

Tidigare i veckan slog de syriska och ryska flygbombningarna ut en pumpstation i staden. Som hämnd har rebeller stängt av en annan stor station. Därmed beräknas två miljoner invånare, på båda sidor i konflikten, nu vara utan rinnande vatten, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till FN-organet Unicef.

De senaste dagarnas regimoffensiv syftar till att ta kontroll över hela Aleppo. Företrädare för militären har flaggat för att flygbombningarna kommer att följas av en större markoffensiv.