Fakta: Debatterade avgångsvederlag

Några av de tidigare statsråd som har kunnat ta emot statsrådspension samtidigt som de haft intäkter i egen verksamhet:

Moderaternas före detta partiledare och den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt driver ett bolag som första räkenskapsåret gjorde en vinst på närmare 10 miljoner kronor samtidigt som han har haft rätt till avgångsvederlag.

Pär Nuder (S), tidigare finansminister, gjorde en mångmiljonvinst i sitt rådgivningsbolag samtidigt som han fick statsrådspension eftersom han inte tog ut någon lön från sitt bolag.

Den före detta socialdemokratiska statsministern Göran Persson kunde kvitta konsultintäkter mot förluster i sin egen jordbruksverksamhet och därmed ha rätt till avgångsvederlag.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) skriver på Dagens Nyheters debattsida att regeringen vill förändra regelverket så att det inte längre är teoretiskt möjligt för ett före detta statsråd att få statsrådspension och samtidigt placera övriga inkomster i ett bolag för att pensionen inte ska påverkas.

– Det här är en brist i lagstiftningen som gör det möjligt att lägga inkomsterna i bolag och därmed inte få nedräkning av pensionen. Det är inte rimligt, säger Ardalan Shekarabi till TT.

Enligt honom har regeringen arbetat med frågan sedan maktskiftet. Det handlar om att införa nya jämkningsregler, i likhet med dem som har arbetats fram för myndighetschefer. Inkomster i bolag ska kunna jämkas mot statsrådspensionen ungefär på samma sätt som man gör med arbetsinkomster, menar Shekarabi.

– Målet är att ha en ordning för detta som förstärker förtroendet för politiken och de demokratiska institutionerna. I grund och botten handlar det om tilliten i vårt samhälle.

Han hoppas att kunna få till ett beslut om en förändring under hösten.