Fakta: 30 000 dödas varje år

Mellan 450 000 och 500 000 elefanter lever i dag i Afrika.

Över 30 000 elefanter dödas varje år för att tillfredsställa efterfrågan på elfenben i Asien, där betarna säljs för 1 000 dollar kilot, drygt 8 000 svenska kronor.

I Kenyas grannland Tanzania har antalet elefanter mer än halverats under de senaste åren. 2009 fanns det cirka 110 000, 2014 var den siffran nere på 43 000, enligt officiell statistik.

Källa: AFP

Elva gigantiska bål bestående av elefantbetar antändes på lördagseftermiddagen i Kenyas huvudstad Nairobis nationalpark i en kraftfull markering mot tjuvjakten på elefanter.

Jättebrasan, som väntas brinna i flera dagar, tändes av Kenyas president Uhuru Kenyatta. Han har krävt ett totalförbud för handeln med elfenben, för att förhindra att vilda elefanter utrotas.

– Ingen, och jag upprepar ingen, ska ha någon verksamhet i handeln med elfenben för den handeln innebär döden för våra elefanter och döden för vårt naturarv, sade Kenyatta, enligt AFP.

Även Gabons president Ali Bongo tände ett av elfenbensbålen.

Totalt är det omkring 105 ton elefantbetar och närmare 1,5 ton noshörningshorn som går upp i rök. Det sammanlagda värdet beräknas uppgå till en bra bit över en miljard kronor på den svarta marknaden.

– Vi anser att det egentligen inte finns något värde i elfenben förutom när elefanten själv får springa runt med det, säger Lars Jacobsson från Perfect world foundation till TT.

Han är på plats och berättar att det var en blandad stämning när bålen antändes.

– Den var sorgsen, men ändå förväntansfull. Tanken med det här eventet är ju att man ska förändra lagarna internationellt.