Fakta: Flyktingar

Under 2015 har över 744 000 personer tagit sig den farliga vägen över havet, till Europa, de flesta från det krigshärjade Syrien.

Tyskland är det land som tagit emot flest asylsökande, därefter Ungern och Sverige.

Den absolut största gruppen asylsökande kommer från inbördeskrigets Syrien. Stora grupper kommer också från Afghanistan och Irak.

Den vanligaste resvägen till EU för flyktingar är via Turkiet och Medelhavet. Tidigare sökte sig de flesta via den nordafrikanska kusten över Medelhavet till Italien.

Källa: UNHCR

– Varje dag flyter nya döda kroppar upp på stränderna. Det är värst när det blåser. I morse hittade vi 13 stycken. Sex av dem var barn, berättar hjälparbetaren Giorgis Kouksoukonis i grekiska radiokanalen Vima FM.

Över 430 människor har drunknat sedan början av oktober i sina försök att ta sig från Turkiet till Grekland. Sammantaget har 3 440 människor drunknat i Medelhavet under sin flykt till Europa.

Borgmästaren på Lesbos säger att det inte längre finns plats att begrava de döda.

– Vi har hållit fem begravningar i helgen, med det finns fortfarande 55 kroppar i bårhuset som vi inte har någon plats för. Vi har hittat ett fält intill begravningsplatsen som vi kanske kan använda, säger Spyros Galinos till Vima FM.

Enormt tryck

Den grekiska kustbevakningen säger att den räddat över 1 400 människor i 39 olika insatser bara i helgen och att trycket är enormt.

– Förra månaden var en rekordmånad för ankomster, säger UNHCR:s talesperson Adrian Edwards till AFP.

Han noterar att nästan lika många flyktingar anlände till Europa under oktober månad, 218 000, som under hela 2014, 219 000.

Sammantaget har över 744 000 personer tagit sig den farliga vägen över havet, till Europa hittills i år, de flesta från det krigshärjade Syrien. Över 53 procent av flyktingarna är därifrån, 18 procent kommer från Afghanistan och 6 procent från Irak, visar UNHCR:s statistik.

Över 600 000 gick i land i Grekland.

EU har kommit överens om att hjälpas åt med flyktingmottagandet och under måndagen meddelade Tysklands inrikesdepartement att de olika flyktingcentra som sätts upp i Grekland kommer att vara färdiga innan månadens slut.