Fakta: Firandet 14 juli 2016

Victoriadagen på Öland arrangeras för 28:e året i rad. Victoria fyller 39 år.

Årets stipendiat är ishockeymålvakten Henrik Lundqvist.

Kvällens hyllningskonsert till kronprinsessan sänds i SVT med start klockan 21. Bland artisterna finns Lisa Miskovsky, Charlotte Perelli, Molly Pettersson Hammar och färske Melodifestivalvinnaren Frans. Kalle Moraeus är konferencier.

Evenemanget brukar bevakas av ett flertal journalister och fotografer. Utländska medier kommer från Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Danmark.

Källor: Hovet och victoriadagen.se

Väderprognoserna visade sig tyvärr vara sanna. Det vackra sommarvädret som präglade eftermiddagens hyllningar på Sollidens slott övergick i duggregn och publiken på Borgholms IP förvandlades till ett hav av färggranna paraplyer och ponchos.

Kungafamiljen, som anlände till festkonserten i droska, var välrepresenterad med alla syskon och gemåler på plats. Prinsessan Estelle satt bredvid sin mamma med stora, rosa öronskydd på huvudet. Däremot fick lillebror Oscar, som deltog i sin första Victoriadag, stanna hemma under kvällen. Det var även bestyr med Oscar som gjorde att kungafamiljen blev några minuter sen till firandet vid Solliden.

– Ni vet hur det är med småbarnsfamiljer, skämtade kungen tidigare under dagen.

Enligt uppgifter från hovet närvarade 4 500 personer vid Solliden. Det var i så fall nytt rekord.

Kunglig handskakning

Programmet på idrottsplatsen leddes av SVT-profilen Kalle Moraeus.

– Jag är som Mark, bara med lite mer frisyr, sade Moraeus som en hälsning till förra årets värd Mark Levengood.

Under gårdagen var det fortfarande osäkert om Charlotte Perelli skulle kunna uppträda. Schlagerdrottningen hade tappat rösten efter att ha smittats av sina barn, men som tur var hade hon repat sig och nu inledde hon kvällen med ett Stevie Wonder-medley som självklart avslutades med "Happy Birthday". Estelle verkade speciellt förtjust över den sista låten och klappade entusiastiskt med i händerna.

Bra tryck blev det även när Melodifestivalvinnaren Frans klämde i med en cover av Timbuktus "Alla vill till himlen". Den unge artisten hade lite svårt att hinna med i stavelserna, men fick ändå hela kungafamiljen att gunga med (förutom Chris O'Neill, prinsessan Madeleines make, som under hela kvällen såg ut som om han hade lite svårt att hålla sig vaken).

Frans var även framme och gratulerade kronprinsessan och passade i samma veva på att lära kungen en avancerad handskakning.

Lundqvist hedrad

Under kvällen delade kronprinsessan även ut Victoriastipendiet, som i år gick till hockeymålvakten Henrik Lundqvist. New York Rangers och Tre Kronors puckstoppare gjorde sitt första besök på Öland och tycktes ha väldigt trevligt tillsammans med prins Daniel.

– Det är väldigt hedrande att få det här priset. Det är bara att titta på listan över vilka som fått det tidigare så ser man att det är en väldigt fin skara, sade Lundqvist.

Kalle Moraeus avslutade kvällen med att blicka fram mot nästa års firande. Då fyller kronprinsessan jämnt 40 år.

– Det lär bli en riktig baluns, så då har vi alla anledning att återvända hit till Öland, sade Moraeus.