Varningstecknen:

Personen du är tillsammans med börjar klaga på i stort sett allt du gör och den du är. Till exempel på vad du har på dig, din matlagning, hur du ser ut, dina barn från ett tidigare förhållande, din släkt, dina vänner och att du kommer hem sent från jobbet.

Du känner dig urholkad.

Du vägar inte säga vad du tycker och tänker. 

Källa: Charlotte Sander, relationsexpert

Så kan du som närstående ingripa:

Berätta vad du ser och berätta att det inte är normalt.

Stå på dig och säg att du finns där.

Hjälp till med praktiska saker.

Tala om för personen att det finns hjälp att få. Den drabbade kan behöva prata med en terapeut eller psykolog för att stärka sin självkänsla.

Hit kan du vända dig:

Du kan börja med att prata med en vän, nära släkting eller någon annan du litar på. Det kan kännas tryggt att någon känner till din situation.

Kvinno- eller tjejjour kan ge både krisstöd och hjälp att berbeta erfarenheterna från relationen efter att den avslutats. Du hittar din närmsta jour på ROKS eller Unizons hemsida.

Socialtjänsten i din kommun kan ge både kvinnor och män stöd på lång och kort sikt. Genom till exempel samtalsstöd och familjebehandling. 

Kvinnofridslinjen som nås på 020-50 50 50 kan ge dig stöd, men också information om var du kan få ytterligare hjälp där du bor, till exempel hos polisen, socialtjänsten eller en kvinno- eller tjejjour. Du kan vara anonym när du ringer.

Det finns mansjourer som erbjuder parsamtal och telefonrådgivning. 

På rikskriscentrum – Sveriges profesionella rikscentra för män hittar du länkar till olika mottagningar. 

Källa: 1177 Vårdguiden

En relation behöver inte innehålla fysiskt våld för att vara skadlig. Enligt relationsexperten Charlotte Sander kan en persons självförtroende snabbt raseras i ett förhållande med fel person.

– Först är de väldigt charmerande tills de drar åt säcken och säger att de inte tycker om ens vänner, reagerar på att man kommer hem sent, klagar på ens matlagning och barnen man inte har gemensamt, säger Charlotte.

► LÄS MER: Psykologens 8 tips för att komma över ditt ex

Enligt henne är ett förhållande osunt när det finns en givare och en tagare.

– Gränsen är nådd när du känner dig urholkad och bara ger. Om man ska leva tillsammans ska båda vara givare, säger hon.

Om det inte gått för långt kan det gå att skapa balans i förhållandet.

– För det första gäller det att tänka till i sig själv. Vad är det jag behöver?, säger Charlotte.

Mår du dåligt av din partners beteende ska du enligt henne vara tydlig med hur du mår och sätta gränser.

– Var sedan konsekvent i den gränsen, säger hon.

Att du känner dig hämmad är ett annat tecken på att relationen är osund. Med hämmad menar Charlotte att ens partner får en att känna att man inte vågar berätta om vad som helst. Du börjar leva ett hemligt liv i förhållandet där du håller vad du tycker och känner för dig själv.

► LÄS MER: Parterapeuten: Här är felen vi gör i relationen

Har det gått så långt att du är isolerad i förhållandet och inte tillåts att göra eller träffa vem du vill är enda utvägen att bryta. 

– De som blir utsatta för det här är oftast starka människor, de är duktiga, har bra yrken, är självsäkra och så där men är för mycket givare och råkar ut för en person som är en tagare, säger Charlotte.

Hon önskar att fler agerar när de ser en närstående dras in i ett osunt förhållande.

– Man själv är så förälskad att man inte ser vad man blir indragen i och att personen snart styr vad man tillåts göra, säger Charlotte och fortsätter:  

– Jag önskar att den som blir utsatt har ett nätverk som kan gå in och säga att ”nu håller det här på att hända” för att bryta så snabbt som möjligt då det tar långt tid att återhämta sig om det går för långt.