Debattdeltagarna

Donald Trump, fastighetsmagnat.

Ben Carson, pensionerad kirurg.

Jeb Bush, före detta guvernör i Florida.

Marco Rubio, senator från Florida.

Ted Cruz, senator från Texas.

Rand Paul, senator från Kentucky.

Carly Fiorina, före detta chef för Hewlett-Packard.

Mike Huckabee, före detta guvernör i Arkansas.

John Kasich, guvernör i Ohio.

Chris Christie, guvernör i New Jersey.

– Medierna konstaterar att denna vecka var Hillary Clintons bästa under hela hennes valrörelse. Det vill säga den vecka när hon avslöjades som lögnare, slog Florida-senatorn Marco Rubio fast och möttes av applåder och instämmande nickningar.

Annars var tonen tuff och direkt riktades verbala attacker mot fastighetsmagnaten Donald Trump som fram tills nyligen dominerat starfältet.

– Vi måste vakna upp nu. Vi är mycket nära att, kanske, få någon som inte kommer att klara av jobbet, dundrade Ohio-guvernören John Kasich efter att han kallat miljardären Donald Trumps skatteplan för fantasier.

Den förre Florida-guvernören Jeb Bush konstaterade, utan att nämna Trumps namn, att det oroar honom "att personer belönas för att slita sönder det här landet".

Shakespeare-drama

Ändå var det inte Bushs kritik mot Trump som amerikanska medier gick i gång på efter debatten utan det faktum att Bush valde att attackera sin forne adept Marco Rubio.

Rubio, som alltså är Florida-senator, har fått skarp kritik i medierna i sin hemstat för att han i sin iver att bli presidentkandidat missköter sitt arbete i senaten. Bush raljerade om att senaten uppenbart har en kort "fransk" arbetsvecka och uppmanade sedan sin – numera sannolikt forne – vän att sluta som senator.

– Lägg av bara, och låt någon annan få jobbet, sade han varpå Rubio svarade att tydligen "har någon övertygat dig om att attackera mig kommer att hjälpa dig."

– Mentorn ger sig på sin adept. Wow. Ett drama av Shakespeare-mått, löd den förtjusta kommentaren från en av tv-bolaget CNN:s gäster efter den ordväxlingen.

Svag Bush

För Jeb Bush – son respektive bror till två tidigare amerikanska presidenter – var nattens debatt något av nu eller aldrig. Innan kampanjen drog igång tippades han allmänt bli republikanernas kandidat men han har gjort klent ifrån sig och inte blev det bättre efter nattens debatt.

Och allt fler blickar riktas nu mot Marco Rubio. Han bedöms av många som startfältets mest seriösa kandidat, och även om Trump och den pensionerade och bibeltrogne kirurgen Ben Carson än så länge leder opinionsmätningarna bedömer många att dessa två "politiska outsiders" kommer tappa ju mer det drar ihop sig för partiet att faktiskt nominera en kandidat.

Clintons mardröm"

Nattens debatt var den tredje mellan de republikanska kandidaterna. En som utmärkte sig förra gången var startfältets enda kvinna Carly Fiorina, tidigare chef för Hewlett-Packard. Nu valde hon att attackera Clinton:

– Jag kanske inte är er drömkandidat, men jag kan garantera er att jag är Hillary Clintons värsta mardröm.

Miljoner potentiella väljare tittade på debatten som genomfördes i tv-bolaget CNBC:s regi. Den hölls i Boulder i Colorado under rubriken "Dina pengar – din röst".