Bakgrund: Erkände för att skydda

På morgonen den 21 maj 1986 ringde den då 15-årige Samir Sabri till larmcentralen. Han satt vid telefonbordet i familjens lägenhet i Stockholmsförorten Tensta. I sovrummet låg hans styvmamma död. Han sade:

– Jag har dödat min mamma.

I förhör uppgav 15-åringen att han en timme före larmsamtalet, när hans pappa och tolvårige lillebror gått till skolan, dödat styvmamman med 8–9 knivhugg efter bråk om en motorcykel.

Historien ifrågasattes inte. Samir Sabri åtalades och dömdes för mord.

Senare tog han tillbaka erkännandet och berättade att han tvingats att erkänna – annars skulle pappan skada Samir och hans lillebror.

Såväl teknisk bevisning som vittnesuppgifter stödjer de senare uppgifterna om att det inte var Samir Sabri som dödade styvmamman. Åklagaren öppnade förundersökningen på nytt, sedan Aftonbladet undersökt fallet i sin kriminalpodd.

Nu har Svea hovrätt avgjort att Samir Sabri ska få resning – bland annat sedan åklagare Anders Tordai rekommenderat det.

Samir Sabri kan frias direkt eller så kan hans fall prövas i en ny rättegång i Stockholms tingsrätt.

Samir Sabri erkände mordet på sin styvmamma 1986 i Stockholmsförorten Tensta. Han tog senare tagit tillbaka sitt erkännande och sökte resning efter att Aftonbladet granskat fallet i sin kriminalpodd.

Sabri pekar i stället ut sin avlidne pappa som mördaren. Pappan ska ha hotat att skada Samir Sabri och hans lillebror om inte Samir Sabri erkände.

"Sedan SA ansökt om resning har hovrätten kommit fram till att den nya bevisningen som SA åberopar sammantaget är sådan att dess förebringande i en rättegång sannolikt skulle ha lett till att han frikänts. Hovrätten beviljar därför resning i målet", skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

"Väldigt sällan"

Enligt hovrättslagman Staffan Lind är det mycket ovanligt att resning beviljas för den här typen av brott.

– Det är väldigt sällan det händer men i det här fallet är förutsättningarna uppfyllda eftersom det har kommit fram nya uppgifter. säger Staffan Lind.

Målet skickas nu till Stockholms tingsrätt för fortsatt handläggning.

– Det första som sannolikt händer är att åklagaren får bestämma hur bevisläget är och om man vill gå vidare eller inte, säger Staffan Lind.

Analys av blod

Anders Tordai, den åklagare som öppnade förundersökningen på nytt och granskade nya uppgifterna i ärendet rekommenderade att hovrätten skulle bevilja resning, och hans ord vägde tungt i frågan.

Bland annat har nya vittnesuppgifter samt teknisk bevisning tillkommit. Ett exempel är att Samir Sabris blodiga kläder granskats av en blodbildsanalytiker som kommit fram till att Samir Sabri inte kan vara den som begått morden.