I måndags var Marlene Fred på kurs på ett hotell i Göteborg. Hon säger att hon vid incheckningen förklarade för receptionen att hon har fisk- och skaldjursallergi. Marlene fick beskedet att restaurangen skulle meddelas.

Sedan gick allting fel.

Vid lunchen blev hon först serverad en tallrik med torsk. Efter att än en gång ha påtalat sin allergi fick hon paj med ost och broccoli. En halvtimme senare märkte hon att något var fel.

► LÄS MER: Åtal för allergichock på studentfest

– Jag började må jätteilla. Luftrören svullnade och jag fick svårt att andas, säger hon.

En kollega skjutsade henne till akuten.

– Jag var inte medveten hela tiden på sjukhuset, säger Marlene.

Några sjuksköterskor hjälpte henne ur bilen och in till Sahlgrenska. Där fick hon syrgas, dropp och adrenalin- och kortisonsprutor. Hon är nu åteställd.

– Jag är trött, men mest bara besviken.

Hon tycker att hotellet kunde ha agerat bättre.

– Jag påtalade det här flera timmar i förväg. Och nu erbjuder de mig gratis övernattning på hotellet eller ett restaurangbesök som kompensation, säger hon.

► LÄS MER: Hamid fick hjärnblödning av sjukhusmaten - nu kommer oron för framtiden

Marlene har aldrig fått en lika kraftig allergireaktion förut. Händelsen har skärrat henne.

– Från och med nu kommer jag alltid ha sprutor och medicin med mig, säger hon.

Hotellchefen beklagar det som hände – men menar att restaurangen inte gjort något fel.

– Vi har följt våra rutiner. Kvinnan informerade aldrig om sin allergi, säger hotellchefen i en kort kommentar.

Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och allergiförbundet, tror att många restauranger brister i mathanteringen.

► LÄS MER: Jordnötter i unga år stoppar allergi

– Det är väldigt vanligt i dag med överkänslighet mot mat. Kaféer och restauranger måste tänka igenom det här. Den som är överkänslig ska inte behöva vara rädd, säger hon.

Enligt Astma- och allergiförbundet säger sig var femte svensk vara överkänslig mot ett visst livsmedel. Hur många av dem som råkat illa ut på grund av matslarv är omöjligt att säga.

– Det är sällan det leder till döden. Men jag har själv en god vän som miste sin dotter efter att flickan hade ätit lösgodis som visade sig innehålla nötter, säger Maritha Sedvallson.