– Jag är glad. För jag har inte tyckt om att gå igenom Pusher Street de senaste åren.

Nils Vest, som bott i Christiania i 37 år, efter att de boende själva har valt att riva haschbodarna längs med Pusher Street.

Fakta: Christiania

Christiania upprättades 1971 när husockupanter tog sig in på ett gammalt kasernområde i östra Köpenhamn. De lyckades sedan nå en överenskommelse med myndigheterna och de tidigare ockupanterna tilläts att bo där och även bygga nytt i fria former. Invånarna ville bygga "ett självstyrande samhälle". Området etablerades snabbt som en plats för haschhandel, främst längs försäljningsstråket som kallas Pusher Street.

Genom årens lopp har polisen gjort otaliga tillslag på Christiania och 2012 inrättades en specialstyrka kallad Task Force Pusher Street.

Mellan 2012 och juni 2016 har polisen beslagtagit mer än fem ton narkotika i stadsdelen. Uppemot 8 000 personer har anmälts för narkotikainnehav och 960 för narkotikaförsäljning.

Även stora mängder kontanter, stick- och skjutvapen har beslagtagits och mer än 1 000 bilister kring Christiania har blivit påkomna med att köra bil under drogpåverkan.

Källa: Köpenhamnspolisen

"You are now entering Green Light District". Skylten som välkomnar folk till Pusher Street i Christiania dras ner med en grävmaskin. Skylten, som pryds av tre gröna marijuanalöv, är bland det sista som rivs när de boende själva valde att demolera haschbodar längs med försäljningsstråket.

– Känslan när jag har vandrat här igenom har inte varit någon känsla jag gillat. Jag har inte kunnat se vilka folk är och det har skrämt skiten ur mig, säger Christianiabon Ninne, som inte vill uppge sitt efternamn, när hon är med och river skylten.

"Jag är glad"

Ett blodigt skottdrama på Pusher Street blev droppen för christianiterna. I onsdags kväll öppnade en 25-årig man eld mot två poliser och andra människor. En polisman träffades i huvudet och hans tillstånd är fortfarande kritiskt. Den misstänkte gärningsmannen skottskadades själv när han greps i sitt hem i Tårnby och avled senare av sina skador.

– Det var en bred majoritet på vårt möte som fattade beslutet att vi själva skulle riva bodarna. Det har varit skottlossningar tidigare, men när en polisman nästan dödas är det en annan sak, säger Nils Vest.

Vest är en av veteranerna i området och folk i alla åldrar kommer fram till honom när rivningen pågår. Det uppges vara första gången de boende agerar på detta sätt. På knappt tre timmar var handelsbodarna borta i fristaden.

– Jag är glad. För jag har inte tyckt om att gå igenom Pusher Street de senaste åren, speciellt. Det står maskerat folk och jag känner inte en enda. Stämningen har varit tuff eftersom polisen också har haft tuffa räder och haffat folk, säger han.

"Redo att stå vakt"

TT: Är detta lösningen på problemet?

– Polisen har försökt tidigare, men haschhandlarna är välorganiserade. Två timmar efteråt stod det nya bodar på plats. Nu måste vi få in nytt folk, den här centrala miljön måste befolkas på ett annat sätt. Speciellt unga här i Christiania säger att de är redo att stå vakt och förhindra att haschförsäljarna kommer tillbaka igen, säger Vest.

De boende ska nu hålla fler möten i "den grå hal" – samlingslokalen mitt i fristaden – för att diskutera vägen framåt. Förhoppningen är att haschförsäljare som inte bor i Christiania inte kommer tillbaka.

– För det har inte varit något trevligt folk här, säger Ninne, som bott i Christiania i tolv år.

Efter dådet natten till i torsdags konstaterade polisen att den misstänkte gärningsmannen sannolikt hyste sympatier för terrorrörelsen IS, och på fredagen meddelade gruppens propagandasajt att han var en av "IS soldater", rapporterar nyhetsbyrån AFP.