Sexuella övergrepp har hamnat på tapeten sedan massövergreppen i Köln i Tyskland och den omtalade ungdomsfestivalen "We are Sthlm".

I Tyskland är de flesta misstänkta i utredningen från länder i norra Afrika och asylsökande. I Sverige ska många av gärningsmännen vara unga utländska män som kommit till landet utan föräldrar.

Akut behov

Nu vill RFSU att ensamkommande flyktingpojkar ska få utbildning i sex- och samlevnadsfrågor. Detta eftersom många inte har gått i skola eller har fått någon sexualupplysning i skolan.

"Behovet av kunskap om allt från könssjukdomar och kondomer till aborträtt, jämställdhet, lagstiftning och hbtq-rättigheter är akut", säger Kristina Ljungros, förbundsordförande, och generalsekreteraren Maria Andersson i ett debattinlägg på Svenska Dagbladet.

Samtidigt betonar de att det inte finns en koppling mellan etnicitet och sexuella övergrepp. Sexuella övergrepp handlar snarare om kön, maskulinitet och makt. Men synen på sexualitet och kön skiljer sig åt, menar RFSU.

"En stor del av de ensamkommande flyktingpojkarna kommer från samhällen med normer och värderingar kring kön och sexualitet som på många sätt skiljer sig från det svenska majoritetssamhället".

"Helt oacceptabelt"

Omid Mahmoudi, från Ensamkommandes förbund, riktar skarp kritik mot RFSU:s förslag.

– Det stämmer att det handlar om makt och maskulinitet. Men det finns ingen kulturell skillnad i synen på sexuella övergrepp. Det är helt oacceptabelt i alla kulturer.

Samtidigt tycker han det behövs mer information om deras skyldigheter och rättigheter i Sverige.

– Men sexualundervisning behövs inte. Det är helt fel att klumpa ihop alla ensamkommande. De kommer från olika länder och olika kulturer. Vissa är högutbildade medan andra har vuxit upp på gatan och aldrig har gått i skolan.