Eliasson skriver att en stor källa till missnöjet är lönerna. "Jag förstår att många känner så." skriver han, och håller med om att poliser tjänar för lite.

Han förklarar att en av orsakerna är en pensionslösning för några år sedan, som blev olycklig eftersom den minskar lönen. Detta var inte bra, tycker han, särskilt unga poliser behöver mer lön i handen.

Bättre betalt

Nu ska poliser få bättre betalt. "Vi vill uppvärdera polisyrket lönemässigt", skriver han.

Hur det ska göras är inte klart. Eliasson skriver att han vill i större utsträckning vill tillämpa individuell lönesättning, men hittills har inte polisledningen och facket varit överens om hur det ska ske.

Polisförbundet är inte imponerat av Eliassons brev. I ett svar till TT skriver ordförande Lena Nitz att det är glädjande att han vill höja lönerna och uppvärdera yrket "men vi har inte märkt något av det i förhandlingarna".

"Stor arrogans"

Hon är också kritisk till Eliassons inställning att den pågående omorganisationen går helt enligt planen.

"Om Dan Eliassons version är den riktiga har han uppenbarligen helt misslyckats med att förklara den för sina medarbetare, då de upplever något helt annat. Har medlemmarna i stället rätt, så uppvisar han stor arrogans i att ignorera synpunkterna och i stället bara avfärda dem som väntade reaktioner."

Kampanjen "Nu räcker det" startades i oktober när polisinspektör Lisa Reventberg i ett inlägg i en intern Facebook-grupp för poliser uppmanade alla att skriva till rikspolischefen och politiska makthavare.

– Sveriges poliser mår skit, på riktigt. Under så många år har vi skrikit både uppåt och utåt om våra dåliga villkor men ingen har lyssnat, sade Reventberg när hon på tisdagskvällen mötte Eliasson i SVT:s "Veckans brott".