Så blir du blodgivare
  • Gå in på närmaste blodcentral eller blodbuss. Öppetider kan du se på www.geblod.nu
  • Under det första besöket får du besvara en hälsodeklaration och ta ett blodprov.
  • Efter cirka fyra veckor får du en kallelse för din första blodgivning.
  • Sedan kan du som kvinna donera blod tre gånger om året, eller som man fyra gånger om året.
  • Varje tillfälle ger du 4,5 deciliter.

Källa: Blodcentralen Stockholm.

Inför högtider reser ofta många blodgivare bort, och blodcentralerna där du kan donera blod är ofta stängda.

Men trots det går det aldrig att veta när blod faktiskt behövs, och eftersom blod inte går att skapa på konstgjord väg behöver det alltid finnas blod i lagret.

– Det är så här under perioder: inför jul, inför påsk och inför sommaren vill vi att blodbanken ska vara ordentligt full, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen i Stockholm till Metro.

Det räcker med ett fåtal enskilda händelser för att blodbanken ska påverkas. Och för att fler ska donera blod är därför Blodcentralen Skanstull öppen på påskafton klockan 10 till 15. Och Katarina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen, uppmanar alla som har möjlighet att donera blod inför påskhelgen.

– Om det uppstår akuta situationer kan det behövas mycket blod. Vi måste varje dag se till att det finns rätt mängd blod i lagret, säger hon till Metro.

Förra året gav 43 744 Stockholmare blod. Det är en siffra som enligt Katarina Blom Wiberg hållit sig relativt konstant. Vill du bli blodgivare kan du besöka guiden geblod.nu.