Profil: Mariano Rajoy, 61 år

Jurist, född i Santiago de Compostela.

Började sin politiska karriär 1981 i högerpartiet Alianza Popular (AP), grundat 1976 av förre Francoministern Manuel Fraga. AP bytte 1989 namn till Partido Popular (PP).

Vice premiärminister 2000–2003 i José María Aznars regering.

PP:s partiledare 2004 och oppositionsledare till valet november 2011.

Premiärminister 2011–2015. Tillförordnad premiärminister sedan valet i december 2015.

PP har störst röstandel bland dem över 55 år och på mindre orter.

Profil: Pedro Sánchez, 44 år

Ekonom, född i Madrid.

Arbetade inom lokalpolitiken i Madrid 2004–2009 för socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE).

Tog plats kongressen (i parlamentet) 2009, en plats han miste efter PSOE:s katastrofval 2011.

Återvände till universitetet och avslutade sin doktorsgrad.

Kom in i kongressen igen 2013 som ersättare.

Vald till generalsekreterare i PSOE 2014. Har arbetat mycket med att ena partiet, under tryck från "baronerna" (regionala partichefer).

Profil: Pablo Iglesias, 37 år

Statsvetare, född i Madrid.

Karismatisk universitetslärare som ofta syns i olika tv-sammanhang.

Tidigare kommunist. Nu anhängare av nordisk socialdemokrati. Har bländats av "chavismen" i Venezuela, vilket han numera tonar ner.

Partiledare för vänsterrörelsen Podemos (Vi kan) som bildades i januari 2014, med ursprung 2011 i den vänsterinriktade protestvågen "15-M-rörelsen" och "De upprörda". Bekämpar åtstramningar, korruption och skyhög arbetslöshet.

I maj 2014 vann Podemos 8 procent av rösterna i EU-valet och Iglesias tog en plats i EU-parlamentet. Det enda av de större rikspartierna som förordar en folkomröstning i Katalonien om självständighet.

Profil: Albert Rivera, 36 år

Jurist, född i Barcelona.

Efter ungdomsår i högerpartiet PP medlem och numera partiledare i Ciudadanos (Medborgare), ett parti grundat 2006 i Katalonien (Ciutadans på katalanska) som motståndare till en självständighet som skulle göra regionen till ett eget land.

Ciudadanos brukar etiketteras som mitten, centerhöger, socialliberalt och liknande. Uttalat marknadsvänligt. Vill fånga upp de väljare som är missnöjda med de etablerade partierna men anser att Podemos är för radikalt. Kräver skarpa åtgärder mot korruptionen för att ge sitt stöd åt endera PP eller PSOE.

Fakta: Opinionsläget

De största partierna enligt det institutet CIS, den viktigaste opinionsmätningen:

Högerpartiet Partido Popular (PP): 29,2 procent , 118–121 mandat.

Vänsteralliansen Unidos Podemos *: 25,6 procent, 88–92 mandat.

Socialistpartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE): 21,2 procent, 78–80 mandat.

Mittenpartiet Ciudadanos: 14,6 procent, 38–39 mandat.

Därtill kommer mindre partier, till exempel katalanska och baskiska nationalister.

Parlamentet (Las Cortes) har två kamrar: kongressen (underhuset) och senaten (överhuset).

I kongressen finns 350 mandat. För absolut majoritet krävs alltså 176.

Består av vänsterrörelsen Podemos och Förenade vänstern IU, som hyser kommunister, republikaner, gröna och feminister.

Källa: CIS

Fakta: Spanska regeringschefer

Efter diktatorn Francisco Francos död 1975 har Spanien haft sex premiärministrar. De nya demokratiska konstitutionen trädde i kraft 1978:

1976–1981: Adolfo Suárez, från mittenalliansen UCD (upplöst 1983).

1981–1982: Leopoldo Calvo-Sotelo, UCD.

1982–1996: Felipe González, från socialistpartiet PSOE.

1996–2004: José María Aznar, från konservativa PP.

2004–2011: José Luis Rodríguez Zapatero, PSOE.

2011–2015: Mariano Rajoy, PP, samt som tillförordnad från valet i december 2015.

Det senaste halvårets fruktlösa försök att bilda regering har fått mången spanjor att fråga sig vad landets politiker egentligen håller på med.

– Det här blir ett test för den politiska elitens förmåga att göra tuffa kompromisser, säger Niklas Bremberg, statsvetare och Spanienexpert på Utrikespolitiska institutet, till TT.

Förra veckans stora väljarundersökning från CIS, motsvarande SCB i Sverige, visar att inget parti blir stort nog att regera på egen hand.

Antingen måste en minoritetsregering släppas fram eller – vilket aldrig skett i Spanien – en koalitionsregering bildas.

Det lutar således mot nya segslitna regeringsförhandlingar efter valet den 26 juni.

Nytt vänsterblock

Öppningar gavs inte i veckans tämligen slätstrukna partiledardebatt i tv, valrörelsens enda med de fyra största partierna: Konservativa PP (tillförordnat regeringsparti) och socialdemokratiska PSOE samt uppstickarna vänsterrörelsen Podemos och mittenpartiet Ciudadanos.

Valets huvudspår är arbetslösheten, EU:s näst högsta efter Grekland, och korruptionen som solkat "de gamla" partierna PP och PSOE.

Däremot har den känsliga frågan om Kataloniens planer på självständighet hamnat lite i skymundan.

En ny faktor sedan valet i december är valalliansen Unidos Podemos mellan Podemos och Förenade vänstern (IU) där bland annat kommunister, gröna och feminister ingår. Syftet med Unidos Podemos är att bättre utnyttja valsystemets mandatfördelning för att bli större än PSOE.

– Det kanske inte nödvändigtvis öppnar upp låsningen, men det skakar om lite grann. Framför allt ställer det PSOE inför ett ännu mer tufft dilemma, säger Niklas Bremberg om denna valtekniska samverkan.

Dubbla budskap

Unidos Podemos har kört om PSOE i mätningarna och Podemosledaren Pablo Iglesias upprepar dagligen vad PSOE står inför: Antingen släppa fram eller bilda storkoalition med PP alternativt ingå pakt med Podemos.

Båda optionerna garanterar interna ramaskrin i ett PSOE vars mardröm är att sluta lika marginaliserat som det grekiska systerpartiet Pasok.

PSOE-ledaren Pedro Sánchez avvisar den självsäkre Iglesias inviter, varnar för "extremvänstern" och pekar på de röda fanor med hammaren och skäran som har svajat på Unidos Podemos valmöten.

– Å ena sidan säger Podemos att vi är inte farliga, vi är som socialdemokrater. Å andra sidan säger man sig vara det parti som ska förändra Spanien i grunden. Det är en stor motsättning mellan de budskapen, konstaterar Niklas Bremberg.

Kräver nystart

Tillförordnade premiärministern Mariano Rajoy (PP) ber väljarna betänka att Spanien efter krisåren nu är en av EU:s snabbast växande ekonomier. Han lovar sänkta skatter – samtidigt som statsskulden är den högsta på 20 år och Spanien riskerar EU-sanktioner för offentligt överspenderande.

En borgerlig koalition mellan PP och Ciudadanos då? Inte trolig. Dels lär inte mandaten räcka, dels gjorde partiledaren Albert Rivera häromdagen helt klart att Ciudadanos inte kommer att stöda Rajoy på något sätt:

– Vi kommer bara att vara med i en regering om den har rena händer, sade han med PP:s korruptionsskandaler i åtanke.