Fakta: "El Chapo"

Joaquín Guzmán föddes i staden Badiraguato och är runt 57 år gammal, uppgifterna varierar. Han hade en framträdande roll i kampen mellan de olika knarkkartellerna under 1980-talet. När han blev ledare för Sinaloakartellen blev han också världens mest eftersökta knarksmugglare.

Sinaloakartellen kontrollerar en stor del av det kokain, marijuana och metamfetamin som smugglas in i USA. Innan han greps 2014 hade USA utlyst en belöning på fem miljoner dollar för information som kunde leda till hans gripande.

Hans tillgångar beräknas uppgå till motsvarande runt åtta miljarder kronor.

Våldet i Mexiko har ökat kraftigt sedan förre presidenten Felipe Calderon startade kriget mot knarkkartellerna 2006. Mer än 80 000 personer har dödats.

Källor: BBC, AFP

Ända sedan den spektakulära rymningen i från ett högsäkerhetsfängelse i somras har mexikanska myndigheter satsat stora resurser på att jaga Guzmán. Dagen efter hans gripande publicerade tidskriften Rolling Stone en intervju med den ökände knarkkungen, gjord av Sean Penn.

Guzmán, som i tidigare intervjuer nekat till att syssla med brott, erkänner att han är engagerad i knarkhandel:

"Jag levererar mer heroin, metamfetamin, kokain och marijuana än någon annan i världen. Jag har en flotta av ubåtar, flygplan, lastbilar och båtar", säger han.

Utreds för brott

Intervjun har fått stor uppmärksamhet i USA där Sean Penn på lördagskvällen framträdde på en tidigare utannonserad välgörenhetsgala i Beverly Hills för Haitis jordbävningsoffer. Skådespelaren vägrade kommentera intervjun för det stora pressuppbåd som samlats.

Sean Penn misstänks för brott och kommer att bli föremål för en förundersökning, uppger en företrädare för mexikanska myndigheter till New York Times. En myndighetskälla säger till AFP att Mexikos justitiedepartement vill fråga ut Penn om mötet med knarkkungen.

I Rolling Stone-artikeln berättar Sean Penn hur han omsorgsfullt försökte hemlighålla sina kontakter med den fruktade knarkbaronen genom att använda nya mobiltelefoner vid varje samtal, anonyma e-postadresser och avancerad kryptering.

Ville göra film

Mötet mellan Penn och Guzmán ägde rum i oktober, på en hemlig plats i Mexiko. Deltog gjorde också den mexikanska skådespelerskan Kate del Castillo. Det var genom henne som Penn fick kontakt med Guzmán, sedan han hört talas om att hon var engagerad i planerna på att producera en biofilm om den beryktade rymlingen.

Enligt intervjun så hade Guzmán under tiden i fängelset överösts av erbjudanden från Hollywood, men hade beslutat att göra en egen film om sitt liv. Kate del Castillo, som spelar knarkdrottning i en tv-serie, är den enda han vill anförtro jobbet åt.

Undkom razzia

Mexikos riksåklagare Arely Gomez har sagt att det var kontakter med skådespelare och producenter inför en biofilm som bidrog till att myndigheterna kunde lokalisera knarkkungen. Hon nämnde inte några namn, men en källa uppger för nyhetsbyrån AFP att myndigheterna kände till mötet mellan Sean Penn och Guzmán och det ingick i utredningen som bidrog till fredagens gripande.

Bara några dagar efter det att intervjun hade genomförts gjorde myndigheterna en räd mot Guzmáns gömställe, men han undkom ännu en gång.

I artikeln framkommer detaljer som är genanta för den mexikanska regeringen, som redan fått ta emot mycket hån för att ha gäckats av Sinaloakartellens ledare gång på gång. Bland annat beskriver Sean Penn hur han vinkas igenom en vägspärr på väg till mötet, vilket han tror beror på att soldaterna kände igen Guzmáns son i bilen.