Så kan du hjälpa till

Om du vill skänka saker eller kläder till Röda korset rekommenderar Peder Johnson att du först frågar och tar reda på vad som behövs. Gåvor som inte är efterfrågade just för tillfället kan i värsta fall göra mer skada än nytta. Du kan antingen ta dig till Röda korsets insatsområde, till en second hand-butik eller fråga på nätet vad det finns behov av just där du bor.

Röda korset På flykt listar ytterligare några saker du kan göra för att hjälpa till:

Starta din egen insamling

Köp ett babypaket, mat och vattenpaket eller ett nödkit i Röda korsets webshop - få ett gåvobevis.

Ge en gåva här, on line

Swisha valfritt belopp till 123 555 7764

Sms:a AKUT FLYKT till 72 900 och skänk 100 kr.

Bli volontär!  Kontakta Röda Korset där du bor eller leta efter lediga volontäruppdrag i deras databas.

Källa: Röda korset

Rapporterna om vinterväder i centrala och södra Europa har redan kommit, och i Sverige förbereder sig hjälporganisationerna för extra insatser i den redan pressade flyktingsituationen.

Peder Johnson är nationell samordnare för Röda korset På flykts hjälpinsatser i Sverige. Han konstaterar att de nu står inför en svår period.

– Det är definitivt den tuffaste prövningen hittills. Det är det för alla inblandade. Det känns utmanande och vi jobbar i stort sett dygnet runt för att lösa de uppgifter vi har. Men vi har humöret uppe och vi ser positivt på det här. Jag tror inte att vi kommer ha några bekymmer med att tillgodose de behov som kommer att finnas.

Under de kommande veckorna och månaderna kommer 15 miljoner syrier och irakier att få genomlida ännu en vinter på flykt. Speciellt tufft kommer det att bli för de som lever i garage, källare och ofärdiga byggnader, sa UNHCR:s presstalerperson, Melissa Fleming, inför pressen på fredagen.

►LÄS MER: Flyktingar vill inte kliva av buss – har suttit hela natten

Just nu pågår arbetet med att förbereda för distributionen av kläder, vilket är den viktigaste delen i detta skede, förklarar Peder Johnson. Tillgången på kläder menar han är bra, mycket tack vare många privata initiativ och stora insamlingar.

– Praktiskt så är det logistiken som är mest utmanande. Vi har riktade insamlingar så att vi inte får saker som inte behövs. Det kommer in väldigt mycket olika saker till oss och vi vill vara så effektiva som möjligt så att vi kan tillmötesgå de behov som finns.

För Stockholms Stadsmission pågår också arbetet med att hjälpa utsatta människor.

►LÄS MER: Så kan just du hjälpa till

– Vi vet att kylan kommer nu och vi gör allt vi kan redan, utsattheten finns ju kvar hela tiden, säger Stadsmissionens Robin Benigh, projektledare för kommunikation och insamling.

I Revinge i Lunds kommun etableras ett tillfälligt tältboende för 375 personer av myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ska kunna användas om behov uppstår. Men hur tälten skulle stå sig i sträng kyla är ännu inte testat.

– De har extra isolerade innertält och ska klara ner till minus 10 grader. Men de här tälten väljs inte i första hand, det är endast beredskap, säger Lena Gartmark, verksamhetschef för MSB:s tältboende i Revinge.

►LÄS MER: Tusentals utan varma kläder och mat