Fakta: Klimattoppmöte

Om tre veckor, 30 november till 11 december 2015, möts världens länder i Paris i Frankrike för att för första gången på över 20 år enas om ett nytt globalt klimatavtal. Mötet sker inom ramen för FN:s klimatkonvention, UNFCCC.

– Det är livet på vår planet som står på spel, sade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, enligt nyhetssajten Euractiv, när förmötet inleddes.

Ett 70-tal ministrar har deltagit i det tre dagar långa förmötet som avslutas på tisdagen. Under tuffa förhandlingar har de diskuterat de många frågor som måste lösas inför toppmötet i Paris.

Ett nytt klimatavtal ska tas fram men texten är långt ifrån klar, enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP). Trots det är hon hoppfull.

– Första dagen var det tydligt att ministerkretsen är dedikerad uppgiften.

Oenighet

Förra månadens klimatmöte i Bonn visade på ett stort problem inför Paris, klyftan mellan i-länder och u-länder. Det finns fortfarande oklarheter om finansieringen av klimatstöd till u-länderna.

Bonnmötet avslutades med en text på över 50 sidor full med punkter som man inte enats om.

– Man vet att man ännu inte är överens om den texten. Det beror på att många av frågorna hakar i varandra, de är svåra att lösa en åt gången. Alla vill se helheten och det skapar naturligtvis många problem.

Stark vilja

Enligt Romson kommer ministrarna på tisdagen försöka hitta gemensamma formuleringar som alla inblandade kan stå bakom. Hon säger att det finns en stark vilja bland ministrarna att enas om ett klimatavtal som binder länderna vid ett klimatarbete som steg för steg ska bli starkare.

– Man såg positivt på att det här mötet har ökat synen på att man det går att hitta lösningar också på de svårare frågorna, och det måste nu in i förhandlingstexten.