Fakta: Riksrättsprocessen mot Rousseff

Omröstningen i parlamentets underhus om president Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt har startat.

Rousseffs motståndare behöver två tredjedelars majoritet, 342 av 513 ledamöters röster, för att skicka fallet vidare till en avgörande omröstning i senaten.

Där krävs en enkel majoritet, i en omröstning som väntas kunna hållas i maj, för att besluta att fallet tas vidare till en slutlig riksrätt.

Om så blir fallet har senaten 180 dagar på sig att genomföra rättegången. Under tiden stängs Rousseff av och vicepresidenten Michel Temer träder in som tillfällig president.

Om Rousseff fälls träder Temer in som president till nästa ordinarie val som planeras att hållas 2018.

För att hon ska fällas krävs två tredjedelars majoritet, minst 54 senatorer.

Om färre än 54 senatorer röstar för att fälla henne återfår Rousseff presidentposten.

Underhuset har börjat rösta om huruvida presidenten ska ställas inför riksrätt. Om det blir ja och om senaten också röstar för kravet kan det leda till att hon tvingas lämna presidentposten redan i maj.

Känslorna svallade i kammaren när talmannen Eduardo Cunha, en av Dilma Rousseffs hårdaste kritiker, öppnade debatten som föregick voteringen.. Anhängare och motståndare till presidenten ropade slagord som "Det blir ingen kupp" och "riksrätt nu". Andra sjöng nationalsången och ett kort handgemäng utbröt.

Oppositionen behöver 342 röster för att skicka frågan vidare till senaten. Enligt två dagstidningar har hennes motståndare redan säkrat 347 röster för riksrätt.

Protester för och emot

Omröstningen direktsänds i tv och runt om i Braslien hålls demonstrationer för och emot Rousseff.

Presidenten anklagas för att ha dolt underskott i statsbudgeten genom att föra över pengar från statliga banker, men bakom det stora missnöjet med regeringen ligger även den ekonomiska krisen och den stora korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Presidenten har inte personligen dragits in i härvan, till skillnad från många av de parlamentariker som ska avgöra hennes öde.

Nya processer hotar

– Om denna inte godkänns, så kommer en annan riksrättsprövning läggas fram. Det här kommer att fortsätta, säger kongressledamoten Mauro Pereira, från Dilma Rousseffs koalitionspartner PMDB, som uppmanat sina medlemmar att rösta ja till att ställa presidenten för riksrätt.

Dilma Rousseff anklagar sina motståndare för "kuppförsök" och svär sig fri från anklagelserna.

"De vill döma en oskyldig kvinna och behålla korruptionen", skrev presidenten i en krönika i dagstidningen Folha de Sao Paulo på lördagen.