Fakta: Skandalen som skakar Brasilien

Grunden för det växande missnöjet i Brasilien är Petrobras-skandalen, som har vuxit i storlek allteftersom den utretts. Den handlar bland annat om en kartell av byggföretag som gjorde hemliga utbetalningar till Petrobras direktörer för att få lukrativa kontrakt.

Härvan har tvingat företagets ledning att avgå, försvagat landets ekonomi, men också skadat president Dilma Rousseff.

Hon var styrelseordförande i oljebolaget under perioden 2003 till 2010, då bestickningen pågick. Hon förnekar kännedom om oegentligheterna. Men hennes ställning bedöms ha försvagats väsentligt den senaste tiden i samband med att förundersökningen om härvan fortskrider.

Över två miljoner personer deltog i protesterna mot president Dilma Rousseff och den politiska korruptionen i Brasilien, löd den stora dagstidningen O Estado de São Paulos nationella utvärdering på söndagskvällen.

Enligt ordningspolisen samlades 1,4 miljoner människor på Avenida Paulista, den mest kända gatan i Sydamerikas största stad São Paulo, under söndagseftermiddagen lokal tid.

Marschen rullade i gång en och en halv timme före utsatt tid. Otåligheten var påtaglig, med signalen att en stor del av den brasilianska befolkningen önskar snabba politiska ändringar i landet. Och helst att president Dilma Rousseff avgår.

Slut på tålamod

Enligt flera brasilianska medier erkänner regeringen vidden av de folkliga yttringarna runt om i landet.

Den politiska kommentatorn Dora Kramer skriver på söndagskvällen: "Det finns inte längre utrymme för oklarheter. Medborgarna i landet har visat att deras tålamod befinner sig på upphällningen."

Samtidigt intensifierar myndigheterna försöken att reda ut anklagelserna som riktas mot Rousseffs partikamrat, den tidigare presidenten Lula da Silva. Brasiliens högst uppsatte domare i korruptionsfall, Sergio Moro, tar över fallet som rör da Silva. rapporterar AFP. Anklagelserna rör bland annat pengatvätt.

Regelbundna protester har förekommit på Brasiliens gator sedan 2013. Först var de spontana och ganska ospecificerade, mot inflationen och undermåliga statliga tjänster – dåliga skolor och sjukhus, skral säkerhet, otillräcklig och dyr kollektivtrafik. Men från och med 2015 har protesterna mobiliserat allt fler och tagit en klar politisk vändning mot den federala regeringen, dominerad av Arbetarpartiet (PT), som haft makten sedan 2002.

Skylls på inkompetens

Det finns starka indicier för att Rousseffs kampanj för omval 2014 delvis finansierats med mutpengar. Dessutom har recessionen grävt sig ännu djupare. Och folk skyller den ekonomiska krisen på inkompetens på högsta nivå.

På kort sikt kommer kongressen och Högsta domstolen att avgöra Dilma Rousseffs framtid. Allt färre tror att hon sitter sin mandattid ut.

Korruption är långtifrån något nytt i Brasilien. Men kanske aldrig tidigare har gatans röst höjts så tydligt för ett mer transparent samhällssystem, oavsett om det kommer från vänster eller höger.