Fakta: Den politiska krisen i Brasilien

Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris.

Samtidigt har en gigantisk korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras rullats upp.

Rousseffs regering paralyserades dessutom politiskt när den tidigare regeringspartnern, mittenhögerpartiet PMDB, i mars hoppade av samarbetet och gick i opposition.

Riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff grundas däremot på anklagelser om att hon sminkat över budgetunderskott med lån från statliga banker inför valet 2014.

Den 12 maj röstade senaten med siffrorna 55 mot 22 för att ställa presidenten inför riksrätt. Rättegångsprocessen kan ta upp till 180 dagar. Under den tiden är Dilma Rousseff avstängd från presidentposten och landets styrs i stället av vicepresidenten Michel Temer, som bildat ny regering med sitt parti PMDB i spetsen.

För att Rousseff ska avsättas permanent krävs att två tredjedelar i senaten finner henne skyldig.

Den tillförordnade presidenten Michel Temers allierade i senaten har försökt att påskynda förfarandet, men kommissionens ordförande, Raimundo Lira, höll fast vid den ursprungliga tidsplanen och satte den 16 augusti som slutdatum för rättegången.

Beslutet är ett bakslag för den nya administrationen, som är angelägen om att Temer snabbt ska kunna få mer makt att införa tuffa åtstramningsåtgärder för att få kontroll på landets enorma budgetunderskott och få ekonomin att växa igen.

Bakslag för Temer

Rousseff ersattes av vicepresidenten Temer då hon tvingades bort från makten i en omröstning i senaten, som fastslog att hon skulle ställas inför riksrätt. Om Rousseff döms kommer Temer att sitta på presidentposten fram till 2018, mandatperioden ut.

På onsdag kommer riksrättskommissionen att börja höra vittnen och experter och presentera resultatet inför senaten den 28 juli. Senaten kommer att rösta om betänkandet den 2 augusti och båda sidor har sedan 14 dagar på sig att framföra sina slutgiltiga argument innan beslut fattas om Rousseff ska dömas eller inte.

Sargat OS-land

De första olympiska spelen i landet var tänkt att visa upp Brasilien som en viktig global aktör. Nu kommer det istället att äga rum i ett land som befinner sig mitt i den värsta recession sedan 1930-talet och en politisk kris som grundar sig i en omfattande korruptionsskandal.

Brasilien kämpar med att förbereda idrottsanläggningar och Rios kollektivtrafik inför det enorma idrottsarrangemanget. Samtidigt försöker de bekämpa ett utbrott av det myggburna zikavirus som hotar idrottare och besökare.