Fakta: Dilma Rousseff

Dilma Rousseff, med bulgarisk pappa och brasiliansk mamma, föddes 1947 i Belo Horizonte i delstaten Minas Gerais.

I slutet av 1960-talet gick hon med i den väpnade vänstergerillans kamp mot militärdiktaturen. Hon greps i början av 1970-talet och torterades flera gånger under sina nära tre år i fängelse.

Rousseff tillhör Arbetarpartiet (PT), liksom den förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silva. Hon utsågs överraskande till energiminister i dennes första regering 2003 och befordrades två år senare till stabschef i regeringen. 2009 genomgick hon cellgifts- och strålningsbehandling för lymfcancer men friskförklarades samma år.

2010 valdes hon till Brasiliens första kvinnliga president, en post som hon tillträdde den 1 januari 2011. Hon valdes om 2014 men stängdes av från ämbetet den 12 maj 2016. Detta sedan senaten röstat för riksrätt med anledning av anklagelser om brott mot budgetregler.

Källa: TT:s arkiv

Fakta: Den politiska krisen i Brasilien

Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris.

Parallellt har en gigantisk korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras rullats upp.

Rousseffs regering paralyserades dessutom politiskt när den tidigare regeringspartnern, mittenhögerpartiet PMDB, i mars hoppade av samarbetet och gick i opposition.

Riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff grundas däremot på anklagelser om att hon dolt budgetunderskott med lån från statliga banker inför valet 2014.

Den 12 maj röstade senaten med siffrorna 55 mot 22 för att ställa henne inför riksrätt, en process som nu pågår. Under tiden är Rousseff avstängd från presidentposten och landets styrs av vicepresidenten Michel Temer, som bildat ny regering med sitt parti PMDB i spetsen.

För att Rousseff ska avsättas permanent krävs att två tredjedelar i senaten finner henne skyldig.

Källa: TT:s arkiv

Anklagelserna rör brott mot budgetregler. Vänsterpolitikern Rousseff anklagas för att olagligt ha tagit statliga lån för att dölja budgetunderskott under sin återvalskampanj 2014.

Rousseff sade att riksrättsprocessen strider mot författningen.

– Jag begick inte de brott som jag har anklagats för orättfärdigt och egenmäktigt, sade hon i sitt försvarstal på måndagen.

Hon framhöll att den regering som hon ledde gjorde misstag, men aldrig svek sina väljare. Hon varnade för att Brasiliens ekonomi sätts på spel för att skydda den rika elitens intressen och för att de senaste 13 årens sociala framsteg nu är hotade.

– I dag fruktar jag bara för demokratins död, den demorati för vilken många av oss i den här kammaren kämpade för.

Temer segerviss

Efter Rousseffs framträdande tog slutpläderingarna vid. Därefter ska den omröstning som avgör hennes framtid hållas. Om två tredjedelar av senatorerna, minst 54 av 81, röstar för att fälla henne förlorar hon makten permanent.

Det är vad Rousseffs tidigare allierade, vicepresident Michel Temer hoppas på. Temer, från mittenhögerpartiet PMDB, har varit tillförordnad president sedan i maj och skulle gärna resa till G 20 mötet i Kina senare i veckan som Brasiliens ordinarie president, skriver nyhetsbyrån AFP. Blir Temer president får han sitta fram till valet 2018.

"Kom tillbaka"

Inför Rousseffs ankomst till senaten hade anhängare till henne samlats för att visa sitt stöd. De skanderade: "Dilma, kom tillbaka!".

68-åriga Rousseff, som tillhör Arbetarpartiet (PT), kom i sällskap av expresident Luiz Inácio Lula da Silva och 12 tidigare ministrar i hennes regering.

Rousseff har kritiserats för att sakna karisma och för att inte ägna sig åt taktiserande i slutna rum. Hon har tappat stort i popularitet och har knappt tvåsiffrigt stöd i opinionsmätningar.