Fakta: Den politiska krisen i Brasilien

Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris.

Samtidigt har en gigantisk korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras rullats upp.

Riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff grundas däremot på anklagelser om att hon fifflat med budgeten inför förra valet.

Efter att kongressens underhus röstade för att inleda processen väntar ärendet på ett avgörande i senaten. Där krävs enkel majoritet i omröstningen den 11 maj för att inleda en rättegång, som kan ta upp till 180 dagar. Under den tiden stängs Dilma Rousseff av från presidentposten och vicepresidenten träder in.

För att hon ska avsättas permanent krävs att två tredjedelar i senaten finner henne skyldig.

Presidentens advokater vände sig till den högsta instansen på tisdagen för att få den att stoppa riksrättsprocessen. Det var osäkert om högsta domstolen skulle behandla presidentens vädjan.

Den senaste politiska turen följde på de många vändningar som inträffade under måndagen.

Då kom först ett oväntat beslut om att ogiltigförklara riksrättsprocessen. Omröstningen i april i kongressens underhus, som föregick det väntande avgörandet i senaten, gick inte rätt till och måste göras om enligt underhusets talman Waldir Maranhão.

Han ersatte nyligen den avstängda talmannen i underhuset, Eduardo Cunha, som var ledande i att dra igång riksrättsprocessen mot Rousseff. Maranhãos agerande förbryllar politiska kommentatorer då han ansetts tillhöra samma falang.

Reaktionerna från senaten lät inte vänta på sig. Talmannen Renan Calheiros sade trotsigt att han tänkte strunta i sin underhuskollegas beslut och gå vidare med onsdagens omröstning som planerat.

Förklädd maktkamp

Och mindre än ett dygn senare hade Maranhão ändrat sig. Mitt i natten meddelade han i ett uttalande att han drar tillbaka beslutet, utan att ge någon förklaring till helomvändningen.

Troligen har Maranhão utsatts för kraftiga påtryckningar, säger Brasilienkännaren Torsten Wetterblad.

– De här turerna gör det klart att riksrättsprocessen egentligen handlar om en maktkamp mellan olika politiska intressen, förklädd i juridiska termer.

Över hälften av senatsledamöterna har uppgett att de kommer att rösta för att ställa presidenten inför riksrätt.

– Om inte något mer spektakulärt inträffar fattar man sitt beslut i morgon (onsdag), konstaterar Torsten Wetterblad.

Doldis tar över

Därmed stängs Rousseff av och in träder vicepresidenten Michel Temer. President Rousseff har liknat ett sådant maktövertagande vid en statskupp.

Själv utmålar sig Temer som en räddare i nöden för ett Brasilien tyngt av djup ekonomisk recession. Han uppges ha förberett en politisk högergir.

Den 75-årige juristen har gjort sig ett namn i politikens kulisser som en nedtonad pragmatiker och skicklig förhandlare. Hans parti, som saknar ideologisk grund, har suttit med i en rad regeringskoalitioner av olika färg.

En svår balansgång väntar för Temer då han måste samla en majoritet i kongressen.

Samtidigt fortsätter utredningarna av korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras. Politiker från alla läger misstänks ha deltagit i myglet – däribland en rad av de 81 ledamöterna i senaten som nu har presidentens öde i sina händer.

Opinionsmätningar indikerar att runt 60 procent av brasilianarna vill att Rousseff avgår. Ungefär lika många motsätter sig Temer som ny president och föredrar nyval.