"Det finns en rörelse inom Republikanerna där man försöker få fram en mittenkandidat. Man är orolig för att de mer extrema politikerna inte kan vinna över Demokraterna i presidentvalet."

Dag Blanck, USA-kännare och föreståndare för Institutet för Nordamerikastudier vid Engelska institutionen på Uppsala universitet appropå Marco Rubios framgångar i Iowa.

Fakta: Ted Cruz och Marco Rubio

Ted Cruz föddes 1970 i Calgary i Kanada. Han är son till en exilkuban och därmed en av få med latinamerikansk bakgrund i USA:s senat.

Han är sedan 2013 senator för Texas. Cruz representerar den högerkonservativa falangen bland Republikanerna och står politiskt nära gräsrotsrörelsen Tea Party. Han propagerar bland annat för sänkta skatter och minskat statligt inflytande och avreglering av marknaden. Han är emot abort och en stark förespråkare för rätten att bära vapen. Cruz är skarpt kritisk till sjukvårdsreformen "Obamacare" och väckte uppmärksamhet när han talade oavbrutet i över 21 timmar i senaten i ett försök att stoppa reformen.

Marco Rubio: föddes 1971 i Miami i Florida. Även han är son till exilkubaner. Valdes 2010 till en av delstaten Floridas senatorer och höll 2013 Republikanernas svarstal till president Barack Obamas årliga tal till nationen. Har lyft frågan om behovet av en invandringsreform och anses allmänt kunna locka spansktalande väljare. Konservativ, med svenska mått mätt, tror på en mindre statsapparat, ett starkt försvar och är emot abort. Motsätter sig de diplomatiska förbindelser som Obamaregeringen upprättat med Kuba.

Källa: TT, ne.se

När det stod klart att Rubio tagit hem 23 procent av rösterna i Iowa – att jämföra med 24 procent för Trump och 28 procent för Cruz – höll han ett anförande som liknade ett segertal.

– Efter sju år med Barack Obama väntar vi inte längre med att ta tillbaka vårt land, sade Floridasenatorn till jubel och applåder.

– Vi kan antingen vara större än vi någonsin varit, eller ett stort land på väg utför.

Mittenkandidat?

Rubio har i flera år beskrivits som en stjärna på uppgång, en vältalig politiker och son till invandrare från Kuba som vuxit upp under enkla förhållanden och är lagom religiös. Hans framgångar kan ses i ljuset av att det inom Republikanerna finns en stark oro för både Donald Trump och Ted Cruz, som ligger etta respektive tvåa i den nationella opinionen. Båda uppfattas som mycket extrema, dessutom har Trump ingen politisk erfarenhet och Cruz är offentligt illa omtyckt av flera partikamrater.

– Det finns en rörelse inom Republikanerna där man försöker få fram en mittenkandidat. Man är orolig för att de mer extrema politikerna inte kan vinna över Demokraterna i presidentvalet, säger Dag Blanck, USA-kännare och föreståndare för Institutet för Nordamerikastudier vid Engelska institutionen på Uppsala universitet.

I nästa vecka blir det upp till bevis för Rubio i primärvalen i New Hampshire, en delstat där hans opinionssiffror är betydligt lägre och där Trump leder stort. Och i New Hampshire har flera andra mer mittenorienterade republikaner, som New Jerseyguvernören Chris Christie och förre Floridaguvernören Jeb Bush, uppvaktat väljare under en längre tid med hopp om att komma in i matchen.

– New Hampshire är avgörande för många. De som klarat sig bra i Iowa måste visa att det inte var en engångsföreteelse. Andra måste visa att deras presidentvalssatsningar är livsdugliga, konstaterar Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

Inte lojala

New Hampshire blir också ännu ett test av affärsmannen Trumps taktik. De tidiga primärvalsdelstaterna är kända för att kräva stora kampanjstaber och många framträdanden på lokal nivå - i kyrkor, på skolor och vid frågestunder. Trump har mer eller mindre struntat i det, han har flugit med privatjet till både Iowa och New Hampshire och hållit jättelika kampanjmöten i idrottsarenor.

– Resultatet i Iowa kan vara ett tecken på att Trumps anhängare inte är så lojala. De uppfattar honom som populistiskt tilltalande och underhållande, men när det kommer till kritan är de kanske inte redo att rösta på honom, säger Blanck.

Den djupt religiöse Iowasegraren Ted Cruz däremot, har tillbringat mycket tid i delstaten. Hans seger tillskrivs främst delstatens stora andel väckelsekristna.