Men den 44-årige Floridasenatorn kan fortfarande ha framtiden för sig.

– Han kan ställa upp igen om han gör sin hemläxa. Det här var lite för mycket, lite för tidigt, säger Dale Kuehne, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

– Rubio har bara varit senator i en mandatperiod. Han kan exempelvis ställa upp i guvernörsvalet i Florida om två år och skaffa sig mer erfarenhet.

Redan i fjol sade Rubio att han inte ställer upp för omval till senaten i höst, eftersom han ville satsa på presidentvalskampanjen.

Frisk fläkt?

Advokaten Rubio är son till exilkubaner och har vuxit upp i Miami. Han sågs länge som en frisk fläkt inom Republikanerna. För fyra år sedan presenterade han den dåvarande presidentkandidaten Mitt Romney på partikonventet, genom ett emotionellt tal om sin uppväxt och sina hårt arbetande föräldrar.

Men där många trodde att Rubio kunde vara en enande kraft och en länk till spansktalande så kallade hispanics, en väljargrupp som Republikanerna är i stort behov av, har han visat sig vara betydligt mer konservativ än vad många trott. Tea Partystödda Rubio har svajat i sina åsikter om invandring men vill ha stärkt gränskontroll. Och han motsätter sig kärnenergiavtalet med Iran, samkönade äktenskap och abort, under alla omständigheter.

"Roboten Rubio"

En avgörande spik i kistan för hans presidentsatsning var en debatt i New Hampshire i februari, då Rubio mekaniskt upprepade sitt kampanjbudskap i stället för att svara på en fråga och gavs öknamnet "roboten Rubio".

I Floridas primärval fick han 27 procent av rösterna, jämfört med Donald Trumps 45,8 procent.

– Även om det inte är Guds plan att jag ska bli president 2016, eller kanske någonsin, och även om min kampanj i dag avslutas, så är det faktum att jag kommit så här långt ett bevis på hur speciellt USA är, sade han vid sin valvaka.