– Om vi inte hade ett EU så skulle vi uppfinna ett.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte om växande skepsis mot EU. (TT)

Fakta: Folkomröstningen i Nederländerna

Omröstningen är den första i enlighet med en ny lag som stipulerar att en rådgivande folkomröstning måste utlysas om någon samlar in minst 300 000 namnunderskrifter.

I det här fallet är initiativet taget av den politiska satirsajten Geen Stijl

Såväl regeringspartierna som den etablerade oppositionen vill ha ett ja i folkomröstningen.

Nej-sidan företräds främst av EU- och islamkritiska PVV samt vänsterpartiet SP.

Källa: TT

Premiärminister Mark Rutte försöker vara optimist när han träffar TT och andra nyhetsmedier på besök i Amsterdam, med anledning av det nederländska ordförandeskapet i EU.

– Vi är en handelsnation och det här ett frihandelsavtal. Det är just tack vare sådant som vi lever här och skapar jobb och tillväxt, säger Rutte om det EU-avtal med Ukraina som Nederländerna ska folkomrösta om den 6 april.

Ukraina i EU?

Problemet för premiärministern är dock att kampanjandet sannolikt mer kommer att handla om saker som egentligen inte har med Ukraina-avtalet att göra. Motståndarna befarar till exempel att avtalet ska vara ett steg på vägen mot ett ukrainskt EU-medlemskap.

– Men det är inte sant! Det här har inget med inträdesprocessen att göra. Vi har massor med liknande avtal med länder i Mellanamerika och Mellanöstern och de kan möjligen ansöka om att få vara med i Eurovision Song Contest – men inte i EU, säger Rutte.

Om det blir ett tydligt nej i folkomröstningen, i kombination med ett högt valdeltagande, väntar sannolikt nyval i Nederländerna.

Skepsis mot EU

EU-kommissionen har samtidigt varnat för att ett nej bara kommer att spela Ryssland i händerna.

– Det kan öppna dörren till en stor kris på hela kontinenten, sade kommissionsordförande Jean-Claude Juncker till tidningen NRC Handelsblad i förra veckan.

Nederländernas regering har annars bett kommissionen att hålla sig borta från folkomröstningsdebatten. Rädslan är stor för att en jäsande EU-skepsis i landet ska få avgörande inverkan på resultatet. För att bemöta det försöker Mark Rutte och hans regering framställa sig som både EU-vänner och EU-motståndare på samma gång.

– Jag ber inte väljarna att vara eurofiler. Jag är själv inte någon sådan. Men om vi inte hade ett EU så skulle vi uppfinna ett, för vi behöver en inre marknad och vi delar samma värderingar, säger premiärministern i Amsterdam.