Fakta: Lawrence Krauss

Fysikprofessorn och författaren Lawrence Krauss föddes 1954 i New York.

Han doktorerade vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) 1982 och har hittills skrivit över 300 vetenskapliga publikationer och tio böcker, bland dem "The Physics of Star Trek" och "A Universe from Nothing".

Krauss är också känd från dokumentärfilmen "Unbelievers" där man får följa honom och den brittiske evolutionsbiologen Richard Dawkins när de reser runt jorden och diskuterar vetenskap, förnuft och religion.

Källa: Arizona State University

Fakta: Sundborg om gravitationsvågor

"Gravitationsvågor följer utav Einsteins teorier om gravitation. De kan förklaras som vågor i rumtiden. Om gravitationsvågor skulle passera genom oss och vi kunde känna dem (de passerar säkerligen genom oss, men de är så svaga) skulle vi uppleva att vi i en riktning dras vi ut, och i vinkelrät riktning kläms vi ihop. Om man skulle kunna känna det här skulle det kanske vara något i stil med att ligga och guppa i havet. Man kanske skulle känna sig lite omtumlad".

Källa: Bo Sundborg

"Mitt tidigare rykte om Ligo har bekräftats av oberoende källor. Håll ögonen öppna! Gravitationsvågor kan ha upptäckts!! Spännande."

För några dagar sedan twittrade den kände professorn i fysik, Lawrence Krauss, texten som gav tidigare rykten om gravitationsvågornas upptäckt ny fart.

Vad är då grejen med detta? Jo, gravitationsvågorna förutspåddes av Albert Einstein i hans allmänna relativitetsteori. Men vi har aldrig sett dem direkt, på riktigt. Att kunna bekräfta att vågorna verkligen finns vore därmed riktigt, riktigt stort. Det sägs ofta att det skulle ge oss ett "nytt fönster" ut i universum.

Svarta hål

– Det blir en bekräftelse på att det hänger ihop precis på det sättet vi förväntade oss. Nästa steg är: Kan vi använda oss av det här fönstret och se på saker i universum som vi inte kan se på andra sätt? Vi väntar oss att kollisioner av svarta hål ger sådana här signaler, till exempel, säger Bo Sundborg, docent i teoretisk fysik vid Stockholms universitet.

Det kan dock finnas anledning att tona ner förväntningarna något. Även om Krauss hävdar att så inte ska vara fallet, kan det röra sig om fejkade signaler som skickats in i mätinstrumenten vid Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, skriver The Guardian. Det har gjorts tidigare, för att testa om forskarna verkligen skulle kunna upptäcka vågorna.

"Inga resultat"

Från Ligos håll säger man till tidningen att det inte finns några resultat att presentera ännu. Gabriela Gonzales, fysikprofessor och Ligos talesperson, skriver till sciencemag.org att "Vi kommer definitivt att låta er veta när vi har en nyhet att dela med oss av. Och det är inte något rykte".

Bo Sundborg är tveksam till om ryktena stämmer. Men när gravitationsvågorna väl upptäcks, för det är han övertygad om kommer att hända, blir han "jätteglad".

– Jag skulle vara enormt förvånad om det inte fanns gravitationsvågor, det nästan måste finnas. Men när vi kommer att detektera dem, det är en annan fråga, säger Bo Sundborg.