Yves Rossier, statssekreterare på schweiziska utrikedepartementet, säger till tidningen La Liberté att benådningen förbereds och ska läggas fram för kung Salman.

Rossier gjorde ett officiellt besök i Riyad under veckan och tog då upp Badawi-fallet, skriver AFP.

Hopp och misstro

Badawis hustru Ensaf Haidar, som bor i Kanada tillsammans med parets tre barn, meddelar att hon är "mycket hoppfull", rapporterar det kanadensiska mediebolaget CTV. På en Facebooksida länkar Haidar till Rossiers kommentar om att straffet "lagts på is".

Men Sevag Kechichian, Mellanösternexpert vid människorättsorganisationen Amnesty International i London, är skeptisk till ryktena.

– Vår bedömning är att inget förändrats. Det här är Saudiarabien – regeringen säger en sak och diplomater som talar med den säger något annat, förklarar han för TT.

Den formella saudiska hållningen, upprepad så sent som i torsdags, är att fallet "vilar hos rättsapparaten" som är "oberoende" från regimen. Det talar emot, menar Kechichian, att kungen skulle benåda människorättsaktivisten och bloggaren.

Piskades som hädare

Regimen reagerar dock uppenbarligen på internationell opinion. Badawi dömdes förra året till 10 års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha "smädat islam". Men sedan de första 50 piskrappen i januari väckte globala kritikstormar har straffutmätningen inte fortsatt.

Fallet fick relationerna mellan Sverige och Saudiarabien att nå bottennivåer efter att utrikesminister Margot Wallström (S) kritiserat domen och kallat straffet för "medeltida".

Raif Badawi fick för en månad sedan EU-parlamentets människorättspris, Sacharov-priset.