Fakta: Nato

Försvarsalliansen Nato bildades 1949 och har 28 medlemmar, bland dem Danmark, Norge, Island och de baltiska staterna. Montenegro är på god väg att bli medlem nummer 29, när väl inträdet formellt godkänts av alla medlemsstater.

Av EU:s 28 medlemmar står endast Sverige, Finland, Österrike, Malta, Cypern och Irland utanför försvarsalliansen. Icke-EU-medlemmar som är med i Nato är USA, Kanada, Island, Norge, Turkiet och Albanien.

Medlemmarna omfattas av en överenskommelse, Natofördragets artikel 5, enligt vilken en attack mot ett medlemsland ska betraktas som en attack mot alla.

Generalsekreterare i Nato är för närvarande Norges förre statsminister Jens Stoltenberg.

Fakta: Nato-mötet i Warszawa

Natos stats- och regeringschefer samlas till toppmöte vartannat år för att diskutera aktuella frågor. Årets möte äger rum i Warszawa den 8–9 juli och blir samtidigt det sista för USA:s nuvarande president Barack Obama.

Utöver ledare från de 28 medlemsländerna samt blivande medlemmen Montenegro deltar även en rad andra stats- och regeringschefer i möten vid sidan om. På plats i Warszawa finns bland andra presidenterna från Afghanistan och Ukraina.

Själva toppmötet hålls på nybyggda Nationalstadion, som färdigställdes till fotbolls-EM 2012. Fredagskvällens toppmötesmiddag, där statsminister Stefan Löfven, Finlands president Sauli Niinistö och EU-ledarna Donald Tusk och Jean-Claude Juncker deltar, hålls dock i det polska presidentpalatset – i samma sal där Warszawa-pakten bildades 1955.

När Nato-ledarna samlas i Warszawa under fredag och lördag finns såväl statsminister Stefan Löfven (S) som utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist på plats för Sverige.

Wallström och Hultqvist deltar i olika möten med sina respektive kollegor medan Löfven och Finlands president Sauli Niinistö är särskilt inbjudna till fredagskvällens finmiddag i det polska presidentpalatset.

"Finland och Sverige tillhör våra mest aktiva partner. Vi delar samma värderingar. Vi står inför samma utmaningar. Och vi har en gemensam inställning till säkerhetssituationen", säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i e-postkommentarer till de nordiska nyhetsbyråerna TT, NTB och FNB inför mötet.

"Dörren är öppen"

Nato är samtidigt försiktigt med att säga för mycket om huruvida Sverige och Finland ska knytas ännu närmare alliansen och kanske till och med bli medlemmar.

"Jag tänker inte blanda mig i pågående interna debatter", säger Stoltenberg, men påpekar också att "dörren är öppen för alla europeiska demokratier" och att det inte kommer att vara svårt för de nordiska länderna att klara av kraven.

"Finland och Sverige behöver visa politisk och militär förmåga för att bidra till Natos mål. Det bör inte vara särskilt svårt för två så kapabla och engagerade länder", säger Nato-chefen till TT, NTB och FNB.

Vill samarbeta

Statsminister Löfven och den svenska regeringen är dock föga intresserade av medlemskap just nu. Däremot utökar man gärna samarbetet med försvarsalliansen.

– Vi ska ha en långsiktig och stabil säkerhetspolitik och det är det vi har när vi både höjer vår egen försvarsförmåga och utvecklar olika typer av samarbete, inklusive med Nato, sade Löfven på ett svenskt pressmöte i Paris för ett par veckor sedan.

Även EU i sin helhet håller på att utveckla sitt Nato-samarbete och ska i Warszawa skriva under ett nytt samarbetsavtal, för att bland annat gemensamt bekämpa cyberhot.

Bataljoner i öst

Huvudämnet för Nato-ledarna i Warszawa blir ändå det knaggliga förhållandet till Ryssland. Nato har förstärkt sina snabbinsatsstyrkor och nu ska dessutom fyra nya bataljoner placeras i Polen och de baltiska länderna.

– Vår närvaro kommer att vara multinationell och ett klart budskap om att en attack mot en medlem är en attack mot hela alliansen, sade Jens Stoltenberg på en presskonferens i Warszawa på torsdagen.