Fakta: Syrienkriget

Krisen i Syrien är inne på sjätte året. Över hälften av befolkningen har drivits på flykt, över 300 000 människor har dödats och en politisk lösning är fortfarande långt borta.

Konflikten inleddes med ett folkligt uppror mot Bashar al-Assad, men utvecklades snart till ett inbördeskrig sedan regimen slagit ned demonstranterna brutalt.

Kriget står mellan regeringstrupper och dess allierade på ena sidan och stridande från olika oppositionella grupperingar, inklusive jihadistgrupper som IS, på andra sidan. Under konfliktens gång har också utländska intressen i allt större utsträckning blandat sig i kriget, bland annat stödjer Ryssland regimen och genomför regelbundet flygbombningar i landet.

Ryska fartyg har varit på plats utanför den syriska kusten i flera dagar. Och nu har det ryska flygvapnet för första gången genomfört bombräder med hjälp av stridsplan som lyft från hangarfartyget Admiral Kuznetsov, säger försvarsministern Sergej Shoigu till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt försvarsministern har bombräderna riktats mot Islamiska staten och Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten) i provinserna Idlib och Homs i norra Syrien.

Omfattande bombningar

De rebellkontrollerade delarna av storstaden Aleppo utsätts för de värsta bombningarna på flera veckor, enligt en person från frivilligkåren Vita hjälmarna och det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Stridsplanen klyver luften ovanför det belägrade området, som är avskuret från resten av det krigshärjade landet.

– I dag är bombningarna våldsamma. Den här typen av attacker har inte förekommit på över 15 dagar, säger Ibrahim Abu al-Laith från Vita hjälmarna till nyhetsbyrån Reuters.

Regimens stridsflyg har bombat de gamla delarna av Aleppo, enligt syrisk stats-tv som beskriver det som attackerats som fästen för terrorister.

Varnades

I helgen fick boende i östra Aleppo textmeddelanden som uppmanade dem att fly inför ett omfattande angrepp på området. Problemet är att regimens belägring gör det svårt – i princip omöjligt – för dem som vill lämna östra Aleppo. Många stannar också av principskäl eller av rädsla för vad som väntar på andra sidan av den delade staden.

"De senaste dagarna har det varit relativt lugnt här, men jag hörde nyss två attacker, varav en alldeles nära" skriver 26-åriga Lina Shamy, som bor i östra Aleppo, i ett meddelande till TT.