Fakta: Resultatet i Eurovision Song Contest 2016

1. Ukraina: Jamala, "1944"

2. Australien: Dami Im, "Sound of silence"

3. Ryssland: Sergej Lazarev, "You are the only one"

4. Bulgarien: Poli Genova, "If love was a crime"

5. Sverige: Frans, "If I were sorry"

6. Frankrike: Amir, "J'ai cherché"

7. Armenien: Iveta Mukutjian, "Lovewave"

8. Polen: Michal Szpak, "Color of love"

9. Litauen: Donny Montell, "I've been waiting for this night"

10. Belgien: Laura Tesoro, "What's the pressure"

11. Nederländerna: Douwe Bob, "Slow down"

12. Malta: Ira Losco, "Walk on water"

13. Österrike: Zoë, "Loin d'ici"

14. Israel: Hovi Star, "Made of stars"

15. Lettland: Justs, "Heartbeat"

16. Italien: Francesca Michielin, "No degree of separation"

17. Azerbajdzjan: Samra, "Miracle"

18. Serbien: Zaa Sanja Vučić, "Goodbye"

19. Ungern: Freddie, "Pioneer"

20. Georgien: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas, "Midnight gold"

21. Cypern: Minus One, "Alter ego"

22. Spanien: Barei, "Say yay"

23. Kroatien: Nina Kraljić, "Lighthouse"

24. Storbritannien: Joe and Jake, "You're not alone"

25. Tjeckien: Gabriela Gunčíková, "I stand"

26. Tyskland: Jamie-Lee, "Ghosts"

Förhandstippade Australien såg ut att ha segern som i en liten ask – men plötsligt uppstod rysaren där ärkerivalerna Ukraina och Ryssland skulle göra upp i Eurovision Song Contest i Stockholm.

Det blev den gul-blåa ukrainska flaggan som viftades mest när de avgörande poängen tickade in på resultattavlan – och den politiska segern var ett faktum när Ukraina vunnit tävlingen i Globen.

– Jag är säker på att bidraget är med för att åter förödmjuka Ryssland, sade Vadim Dengin, politiker i den ryska statsduman, till Moscow Times i mars.

Ryssland hoppades att låten skulle diskvalificeras på grund av politiska undertoner. Men arrangören EBU slog fast att bidraget "1944" inte anses vara politisk. Jurygrupperna gillade låten. Och den föll i ännu bättre smak hos miljontals tv-tittare.

– Jag önskar verkligen fred och kärlek till alla, ropade Jamala från scenen i Stockholm.

Politikens seger

Och den laddade vinnarlåten framfördes på nytt – ett bidrag som handlar om Sovjets och Josef Stalins deportation av Jamalas folk just år 1944; en etnisk rensning som drabbade Susana Dzjamaladinovas, som Jamala heter på riktigt, gammelmormor.

Men för många behöver man inte gå tillbaka till 1944 för att sätta texten i ett sammanhang. Jamalas bidrag kan lika väl betraktas som en reaktion på den rådande situationen i området och Rysslands annektering av Krimhalvön för två år sedan.

För ryske dumaledamoten Frants Klintsevitj är det inte Ukraina som vunnit årets Eurovision.

– Det var inte ukrainska sångerskan Jamala och låten "1944" som vann Eurovision 2016, utan politikens seger över kulturen, säger han enligt ryska nyhetsbyråer, och väcker en debatt om huruvida Ryssland ska delta i nästa års tävling i Ukraina.

"Underbar låt"

Otroligt roligt, tycker Sveriges ambassadör Andreas von Beckerath i Ukraina om resultatet.

– Med tanke på vad ukrainarna har gått igenom de senaste två och ett halvt åren så unnar man verkligen Ukraina den här framgången, säger han till TT.

Han tror att ukrainarna är glada för att deras land äntligen förknippas med något positivt.

– Men det är klart, även ukrainska kommentatorer har sagt att det här också har varit positivt för att det påminner Europa och omvärlden om Rysslands illegala annektering av Krim.

En hedrande femteplats blev resultatet för en lycklig Frans, som tävlade med Sveriges lågmälda bidrag "If I were sorry". En låt som fortsätter att spelas massor på musiktjänster.

För Frans Jeppsson Wall är Jamala en värdig vinnare.

– Det är en musiktävling, det är starka känslor involverade, hon baserade det på en känsla. Jag tycker att låten är underbar. Jag såg inget politiskt, jag såg mest en underbar låt, sade han efter sändningen.

Säker på säkerheten

Globen töms på paljetter, ljusriggar och kameror. Arbetet med nästa års Eurovision Song Contest är redan igång. Nu gäller det dessutom att se till att alla som besöker Eurovision i Ukraina kan känna sig trygga, betonade Jon Ola Sand, EBU-chef för Eurovision, på en presskonferens efter sändningen.

– Med tanke på situationen i Europa är det väldigt viktigt för oss att vara säkra på att varje delegation, varje fan och varje journalist som vill åka till Ukraina kan resa dit säkert och vistas tryggt där. Jag är säker på det blir så.