Fakta: Reformer och restriktioner

Inför årets dumaval har man återgått till ett kombinerat valsystem. Hälften av de 450 ledamöterna väljs i enmansvalkretsar där den kandidat som får flest röster tar hem mandatet. Resten utses som förut via partilistorna och fördelas proportionellt utifrån röstandel, bland de partier som tar sig över spärren – som sänkts från 7 till 5 procent.

Nya regler slår fast att partier som fått minst 3 procent i det senaste valet, eller som har minst en plats i något regionalt parlament, automatiskt tillåts ställa upp. Det har inneburit att totalt 14 partier i år kunde delta, jämfört med sju 2011.

Samtidigt har Kreml kritiserats för att sedan förra valet bland annat ha gjort inskränkningar i demonstrationsfriheten, och stämplat flera rättighetsgrupper och organisationer som "utländska agenter". Oppositionen klagar även över opartisk rapportering i de dominerande statliga medierna, att styrande Enade Rysslands drar fördel av statsanställda i kampanjandet och att upprepade attacker mot den Putinkritiska oppositionens företrädare skapat ett hotfullt politiskt klimat.

Enade Ryssland, allierat med den ryske presidenten Vladimir Putin, kammar hem en rekordstor del av platserna i det ryska parlamentets underhus efter söndagens val. Med drygt 98 procent av rösterna räknade hade partiet 54,2 procent av partirösterna, enligt AFP.

En nyhet i årets val är att hälften av dumans 450 ledamöter utses genom röster på individuella kandidater i enmansvalkretsar. Där ser det ut att ha gått ännu bättre för Enade Ryssland, som totalt beräknas landa på minst 343 mandat, jämfört med tidigare 238.

Lojala partier

De tre övriga partier som sedan tidigare sitter i duman ser ut att bli de enda som klarar femprocentspärren. Kommunistpartiet verkar behålla sin plats som andra största parti med 42 parlamentsplatser, med högerpopulistiska LDPR hack i häl på 41 platser och mittenvänsterpartiet Rättvisa Ryssland med 21 mandat.

Partierna ses som allmänt lojala med Kreml då de inte brukar utmana Enade Ryssland eller Putin i viktigare frågor. De öppet Putinkritiska oppositionspartierna klarade som väntat inte femprocentsspärren, och ingen av deras kandidater i enmansvalkretsarna ser ut att ta sig in i duman.

Valdeltagandet var lågt. Bara runt 48 procent gick till valurnorna, mot 60 procent 2011.

– Situationen är tuff och svår men folket röstade ändå på Enade Ryssland, sade president Vladimir Putin i en tv-sändning efter valet, och syftade på den fortsatta ekonomiska recession landet genomlider.

Fortsatta brister

Enade Ryssland stödjer oreserverat Putin, som dock inte själv är medlem i partiet, och rider på hans höga popularitetssiffror.

Flera åtgärder har vidtagits inför valet för att säkerställa att det skulle bli mer transparent och öppet än det senaste, 2011, då anklagelser om omfattande valfusk utlöste massiva protester. Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationens (OSSE) valobservatörer rapporterar om förbättringar i själva röstningsprocessen, men lyfter fram fortsatta generella brister i genomförandet av valet.

– Valklimatet har påverkats negativt av restriktioner av grundläggande friheter och politiska rättigheter, hårt kontrollerade medier och ett fastare grepp om civilsamhället, sade den finska parlamentarikern, och OSSE:s särskilda samordnare för de ryska valen, Ilkka Kanerva, vid en presskonferens enligt Reuters.