– Befinner man sig i Tyskland och har tak över huvudet är det kanske säkrare att stanna där än att komma till Sverige och riskera att inte få tak över huvudet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att det svenska mottagningssystemet är fullt.

– Befinner man sig i Tyskland och har tak över huvudet är det kanske säkrare att stanna där än att komma till Sverige och riskera att inte få tak över huvudet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) och stryker under det budskap som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kom med igår: Gränsen är nådd, boende kan inte garanteras, åk helst inte vidare hit om ni har boende där ni är.

Johansson spädde på med att det kan ta över två år att behandla en asylansökan.

Magdalena Andersson säger att det faktum att cirka 50 nyanlända i natt fick sova på golvet hos Migrationsverket i Norrköping, och att människor nu får bo i tält, visar att mottagningssystemet är fullt.

Tyska skärpningar

– Det bör finnas mer kapacitet i andra EU-länder, säger Magdalena Andersson.

Men asylsökandes vilja att stanna i Tyskland kan ha minskat. Den tyska regeringen har genomfört flera skärpningar i sin asylpolitik, till exempel lägre dagersättningar, och så sent som i går togs beslut om nya registreringscenter för att snabbare kunna avvisa asylsökande från främst västra Balkan.

– Vad gäller snabbare avvisningar till Balkan tror jag inte att det kommer att påverka Sverige särskilt mycket. Chansen för Balkanflyktingar att få uppehållstillstånd här är lika liten som i Tyskland, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Och Sverige ligger redan under den tyska dagersättningen. Vi har inte höjt dagersättningen på nästan 20 år, säger han.

Regeringspartierna oense

För att kunna lösa den bostadsbrist som råder föreslår nu Miljöpartiet att privatpersoner som hyr ut till asylsökande ska kunna få betalt.

– Vi ser att vi har ett akut behov av boendeplatser och att människor är engagerade i den här frågan. Vi har kollat på en summa som ligger på ungefär 2 000 kronor i månaden, men det måste utredas, säger Magda Rasmusson (MP), tillförordnad migrationspolitisk talesperson, till TT.

Miljardbesparing

Hon tror att det här både skulle kunna leda till bättre integration och minskade kostnader.

– Vi har räknat på vad kostnadstaket är i dag för Migrationsverket, och vi tänker att det går att skära där. Skulle man kunna få fram 15 000 boendeplatser skulle det leda till en minskad kostnad på en miljard, säger Rasmusson.

Men Morgan Johansson (S) är skeptisk.

– En nackdel är att det finns en konflikt med dem som ordnar eget boende (ebo). Vad gör vi med alla de tiotusentals som redan i dag finns i ebo och bor i familjer, ska vi betala dem också? undrar han.

Besparingar kommer

Finansministern säger att arbetet med att leta besparingar, som kan täcka upp för ökade migrationskostnader, inför nästa år pågår. Till på måndag ska departementen vara klara med sina förslag.

– Det är bra att vi har halverat underskotten i de offentliga finanserna så att vi står på betydligt stabilare grund än om vi hade haft den här situationen för ett år sedan. På det sättet är läget inte akut för de offentliga finanserna, säger hon.

Regeringen ska, "i närtid", lägga fram en proposition för de 9,8 extra miljarderna till kommunerna, och 200 miljoner till civilsamhället, som utlovats redan för i år.

Men finansministern vill ännu inte gå in på under vilka villkor pengarna ska fördelas.