Pers tre knep för att avslöja en lögnare:

1. Fråga om berättelsen baklänges.

– Klassiska idéer om att man svettas extra mycket betyder ingenting alls. Fråga istället om vad som hände i slutet av lögnen och jobba dig till starten. Den som har en lögn har oftast en utarbetad story, men det är svårare att komma ihåg den bakvänt.

2. Låt personen ljuga sig fast

– Stäm av med fakta, precis som en polis gör i ett förhör. Råkar man exempelvis veta att en person som är med i lögnen varit på en annan plats vid ett tillfälle kan man kolla med tidpunkt eller plats då lögnen ska ha skett.

3. Konfrontera personen och se om hen ljuger igen.

– Oftast när man ljuger så gör man det för att få en social fördel. Därför om man blir påkommen kommer man inte direkt erkänna lögnen, utan hittar på en ny lögn för att täcka upp. 

Källa: Per Grankvist

Per Grankvist, författare och samtidsanalytiker.

Per Grankvist, författare och samtidsanalytiker.

Anna Hållamz

Foto:

Att vi ljuger i olika sammanhang är ingenting som är ovanligt. Vi far med osanningar utan att ens tänka på att vi gör det. Till sin nya bok,  ”Lögnarna – om hur och varför andra människor ljuger, har Per Grankvist, rotat i både de senaste forskningsrapporterna och i populärkulturen för att få reda på hur och varför vi ljuger.

–Den största lögnen vi drar är den för oss själva: ”Jag ljuger inte, det är bara andra som gör”.

För ljuger, det gör alla människor.

– Den senaste forskningen säger att vi drar lögner 20–200 gånger dagligen. Och anledningen att det skiljer så mycket är att vi inte är sanningsenliga när vi svarar på frågan om hur ofta vi ljuger, skrattar Per. 

►LÄS MER:  Studie: Det här ljuger kvinnor och män om

Det finns egentligen ingenting som är bergsäkert när det kommer till att avslöja en lögnare. Alla potentiella avslöjande knep som finns med lögndetektorer, att en lögnare ska ha olika rörelsemönster eller ta sig på olika kroppsdelar är inte fast säkerställda av forskning, förklarar Per.

Däremot finns det några knep för att slå fast en lögn. Att be om historien baklänges, låta en person ljuga sig fast genom att hen berättar för många lögner som inte går ihop eller konfrontera dem och se om de försöker rädda upp sig med ännu en lögn är de tips Per ger.

– Sedan behöver man kanske också fundera på varför man vill avslöja lögnaren och vad man skulle vinna på att konfrontera någon. Ibland är det bättre med enkla, diskreta knep för att veta om någon ljuger eller inte.

►LÄS MER:  Forskare: Du ljuger bättre när du är kissnödig

Att ljuga är inte alltid dåligt, många gynnas av att dra vita lögner. Det är också oftast därför vi gör det, för att få en social fördel.

– Ingen vill vara med en sanningssägare på exempelvis en fest. Det är trevligare när någon säger att man ser snygg ut än om man får höra att man är sliten.

Det är så vanligt att vi ljuger i vardagen att vi markerar när vi faktiskt pratar sanning. ”Ärligt talat så…” eller ”Om jag ska vara helt ärlig…” är två meningar som ofta används i sociala situationer och i sociala medier används #nofilter Och enligt Per så är det klokt att sluta tro att man aldrig ska ljuga.

– Ljug inte mindre, ljug bättre. Det är de socialt duktiga lögnarna som kommer längst.