Fyra huskurer

Äppelcidervinäger, rött vin eller öl

Sätt plastfolie runt en skål med antingen äppelcidervinäger, rött vin eller öl och gör några små hål i den. Flugorna tar sig lätt in i fällan, men kommer inte ur den.

Vinäger och diskmedel

Tillsätt några droppar diskmedel i en skål med ättika. Diskmedlet minskar ytspänningen, så när bananflugorna lockas dit drunknar de.

En strut med frukt i ett glas

Häll lite vinäger i en kopp och lägg i en bit mogen frukt. Rulla lite papper till en strut och placera den i koppen med den smala delen nedåt. Bananflugorna kommer att krypa in och bli kvar.

Mjölk, socker och peppar

Blanda ihop en hemmagjord fälla: ett stort glas mjölk, 100 g råsocker och 50g malen peppar. Sjud dessa i en kastrull i 10 minuter och häll i en grund skål. Detta kommer att locka till sig fruktflugor och dränka dem.

Källa: Helping, städhjälpsplattform.

Bananflugorna kommer in i våra hem med mogen frukt, som äpplena i trädgården eller bananerna från affären. De lever av jäsande frukt och lägger sina ägg i dem.

– De letar sig aktivt in i våra hem. De dras dit av köksavfall och till skillnad från andra flugor klarar de av att leva med den låga luftfuktighet vi har inomhus, säger Marcus Stensmyr, biolog och lektor vid Lund universitet.

LÄS MER: Bli av med myggen – här är huskurerna som faktiskt funkar

Under större delen av året lever de i små bestånd, men när frukten blir mogen och värmen kommer stormtrivs de och exploderar i antal.

En bananflugas livstid är bara en månad, men de förökar sig snabbt. Trots att de inte blir större än 4 millimeter kan de lägga upp till 500 ägg per dag.

– Har du en fruktskål framme eller om du källsorterar och kastar bananskal och fruktrester i bruna papperspåsar är det ett himmelrike för bananflugan, säger Marcus Stensmyr.

LÄS MER: Här är sjukdomarna som kan sabba semestern

Även om bananflugor är ofarliga för människor förkortar de livstiden på frukter och grönsaker. Det mest effektiva sättet att bli av med dem är att dränka dem. Genom att hälla vinäger i ett glas och sedan en droppe såpa som bryter ytspänningen kan du tillverka en dödlig fälla.

– Det som funkar bäst är balsamvinäger eller äppelcidervinäger, inte någon billig vit- eller rödvinsvinäger, säger Marcus Stensmyr.