Att tjäna pengar på Trumps vinst i det amerikanska valet går, enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, men det är mycket chansartat.

Avanzas sparekonom  Claes Hemberg.

Avanzas sparekonom  Claes Hemberg.

– Då måste du köpa saker; papper, aktier eller andra investeringar som gynnas av oro. Du kan tänka dig kanske att satsa på aktier som gynnas av oro. Exempel på det är Astrazeneca aktier för läkemedelsaktier gynnas av oro och Trump vill sänka skatter för stora bolag. Swedish match-aktier och guldfonder kan vara andra alternativ.

Eftersom Trump sagt att han ska satsa på att bygga och renovera vägar och broar i USA är Skanska-aktien ett annat alternativ.

– Det Trump gett uttryck för borde tala för Skanska-aktien. Så det kan vara ett val om man vill vinna på valet. Men hur fort sådant här kommer att ge en vinst vet vi inte. Det kan ta flera månader eller år, säger Claes Hemberg.

– Man kan jämföra det med att man i dag skulle sålt snöskor. Att köpa snöskor och ha ett stort lager snöskor vore en ganska högriskeffekt eftersom det inte brukar vara så här mycket snö i november.

►LÄS MER: Det här vill Donald Trump göra som president

– Hur kommer det sig att börsen öppnar minus fem procent i dag och att det närmaste månaden säkert kan ticka ner minus fem procent till. Det handlar om att det är så ifrågasatt vad Trump verkligen står för. Han är otydlig och gör många människor osäkra. Stora investerare blir överraskade och tänker att "okej nu kommer vi få en osäker värld och då kan vi inte ha pengarna på börsen" och säljer. Om många tänker så samtidigt så går börsen ner väldigt snabbt och det blir för sent att sälja.

Claes Hemberg tipsar
Aktier du kan satsa på

Astrazeneca-aktier

Skanska-aktier

Swedish match-aktier

Guldfonder

Observera att detta bara är förslag och ingen kan säga vad som verkligen kommer att ge utslag.

– Så för en vanlig svensk är det bättre att vänta lite och se vad som händer. Samtidigt ska såklart de pengar du tänkt ha som julklappar till barnen inte vara på börsen för du kanske får en julklapp mindre om börsen sjunker mer. Så julklappspengarna måste du sälja - men det är också viktigt att säga att de pengarna aldrig skulle varit på börsen över huvud taget utan på kontot, säger Claes Hemberg.

►LÄS MER: Så påverkas din privatekonomi av Trumps seger