Tips för att undvika frätskador på tänderna

1. Borsta direkt

Det kan vara bra att borsta tänderna direkt när du stiger upp så slipper du tänka på vad du äter till frukost. Annars bör du vänta i minst en timme efter frukosten innan du borstar tänderna.

2. Skölj med vatten

Har du inte tid att vänta en timme så kan det vara bra att skölja munnen med vatten innan borstning för att undvika frätskador.

3. Ta det lugnt med sur föda

Sur föda kan ofta vara nyttig, men tänk på hur mycket du förtär.

4. Sugrör är bra

Att använda sugrör kan minska frätskador om du dricker läsk eller juice. Men det skyddar inte helt.

5. Mjuk tandborste

Tandborsten bör vara mjuk och ha ett ganska litet borsthuvud, detta för att inte skada tänderna och för att kunna komma åt överallt.

6. Tung-tricket

Efter borstning kan du känna efter med tungan om dina tänder är rena. Tändernas yta ska kännas glatt och tungan ska glida. Känns det strävt bör du borsta mer.

Källa: Folktandvården, Expressen Hälsoliv

Morgonmålet kan orsaka allvarliga frätskador på tänderna, rapporterar Expressen Hälsoliv. Därför är det viktigt att borsta tänderna före frukosten och inte efter.

– Emaljen blir tunn och man kan få jättemycket problem med ilningar. I värsta fall kan framtänderna bli så sköra att de går av längst upp, säger Sofia Jofred, tandläkare vid Folktandvården i Stockholm, till Expressen Hälsoliv.

►LÄS MER: Tandläkarna svarar: Det här är sant och falskt om dina tänder

Det som är värst för tänderna är sur föda, exempelvis vissa juicer. Hälsotrender gör att tandläkaren märker en ökning av frätskador eftersom många mixar sina egna juicer.

– Det är många som dricker väldigt mycket juice utan att reflektera över konsekvenserna. Folk är inte medvetna om att man kan få frätskador, säger Sofia Jofred till Expressen Hälsoliv.

För att undvika frätskador kan man vara försiktig med vissa livsmedel. Läsk och juice har lågt ph-värde och kan därför luckra upp emaljen. Bland alkoholhaltiga drycker är vin det som fräter mest, enligt tandläkaren.

LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller trenddryckerna

Det kan alltså vara bra att vänta med tandborstningen efter måltider som innehåller sura produkter.