Fakta: Så kan du dämpa din oro

Var inte ensam och grubbla

Tala med någon om din oro och dina känslor

Umgås med någon som du känner dig trygg med, även om du inte vill prata om din oro

Slukas inte upp av nyhetsrapporteringen

Fortsätt göra saker du mår bra av

Bibehåll rutinerna

Aktivera dig fysiskt

Balansera dina tankar och undvik att tänka i svart eller vitt

Källa: Röda korset

Säpo har höjt terrorhotnivån, en misstänkt terrorist jagas i Sverige och flera attentat har utförts i Paris. Många känner sig otrygga.

Sara Hedrenius, rådgivare i krisstöd och medmänskligt stöd på Röda korset, menar att det är viktigt att lära sig att handskas med oron.

Känna gemenskap

– Det allra mest grundläggande för oss människor är trygghet och tillit och att känna en gemenskap med andra människor. Det är det terroristerna vill förstöra genom att skapa kaos och rädsla och splittra människor. Så det är det vi måste stärka i de här situationerna, säger Sara Hedrenius.

Att vara tillsammans, ta kontakt och visa omsorg är några av hennes tips.

– Är man tillsammans med andra människor, framförallt människor som man har nära relationer till, så dämpar det vår oro, säger Sara Hedrenius.

Ett hinder

Att känna en viss oro är fullt normalt – men rädslan kan i värsta fall bli ett hinder.

– När man är på vissa platser kanske man får en förhöjd stressnivå och tycker att det är obehagligt. Men att bli orolig är inte farligt i sig. Det som inte är bra för oss är om oron får ta över för mycket och gör så att den begränsar oss, till exempel gör att man blir orolig för att befinna sig på offentliga platser eller gör att man inte vill gå ut, säger Sara Hedrenius.

Känner man att oron påverkar vardagen kan enkla strategier dämpa den – som att röra på sig och se till att hålla rutinerna.

– Just nu när det är ett osäkert läge vill man uppdatera sig och följer medierapporteringen. Det i sig kan bli belastande om man känner behovet av att uppdatera hela tiden. Ett tips är att begränsa sitt intag av nyheter, göra upp en plan och kanske bara lyssna på nyheterna någon gång om dagen, säger Sara Hedrenius.