Så dricksar du i turistländerna

Spanien (valuta: euro)

Städerskan: Ca 5 EUR per person och vecka.

Piccolon: Ca 1 EUR per baggage.

Servitören: Har man bara druckit en kopp kaffe ger man ingenting, men på större restaurangnotor kan man ge några euro, beroende på storleken på notan.

Taxichauffören: Ingenting.

Frisören: 1-2 EUR.

Kommentarer: Man ger allt mindre dricks i Spanien.

Kroatien (valuta: HRK, kroatiska kuna)

Städerskan: Ca 100 HRK per person och vecka (ca 130 kronor).

Piccolon: 10-20 HRK per väska/baggage (ca 13-26 kronor).

Servitören: 10 procent av notan.

Taxichauffören: Behövs ej.

Frisören: 10 HRK (ca 13 kronor).

Kommentarer: Kroatierna själva ger generellt inte dricks.

Grekland (valuta: euro)

Städerskan: ca 3 EUR per person och vecka.

Piccolon: Ca 1-2 EUR per bagage, det är dock ovanligt med piccoloservice utanför Aten.

Servitören: Ungefär 10 procent av restaurangnotan.

Taxichauffören: Få använder taxameter, gör därför upp om priset innan du kliver in i taxin. Föraren tar med max fyra passagerare. Det är dyrt med taxi i Grekland och därför bör man vid längre sträckor avrundda uppåt, i övrigt förväntar de sig ingen dricks.

Frisören: Ingen dricks.

Kommentarer: Det är, som alla vet, svåra tider i Grekland och är man nöjd med servicen så ska man såklart ge dricks, de behöver grekerna. 

Turkiet (valuta: turkisk lira)

Städerskan: Ungefär 10 TRY per person och vecka (ca 30 kr).

Piccolon: Ungefär 2-3 TRY per väska (ca 7-11 kr).

Servitören: Ungefär 10% av notan vid middag. Om man äter lunch på en enklare restaurang kan man

bara avrunda uppåt.

Taxichauffören: Ungefär 2-3 TRY vid kortare sträckor. (ca 7-11 kr).

Frisören: Kan ges vid större behandlingar.

Kommentarer: Dricks ges inte per automatik, men exempelvis efter hur god maten var eller hur bra service man fått.

Bulgarien (valuta: bulgarisk leva)

Städerskan: Ca 20 BGN (ca 100 kr) per person och vecka.

Piccolon: Ca 1 BGN per bagage (ca 5 kr).

Servitören: 10 procent om inte dricks är inräknat – annars rundar man av uppåt.

Taxichauffören: Ingenting – man ska istället pruta ordentligt för att få ett bra pris.

Frisören: Här rundar man uppåt.

Kommentarer: Bulgarien blir bättre och bättre då det gäller service – kanske tack vare att dricksen blivit en drivkraft för anställda i serviceföretag.

Cypern (valuta: euro)

Städerskan: Ca 5-10 EUR per person och vecka

Piccolon: 1-2 EUR per bagage

Servitören: 10 procent av notan, men bara om man är nöjd med servicen.

Taxichauffören: Man betalar ett fast pris man kommit överens om innan resan, ingen dricks.

Frisören: Ingen dricks.

Kommentarer: Cypern är ett modernt EU-land, och de anställda i servicebranschen får rätt bra betalt. Men ingen säger ju nej till lite extra pengar om man gjort ett bra jobb.

Källa: Ving

Hur man dricksar personer inom servicenäringen skiljer sig ofta åt från land till land. På vissa platser räcker det med ett ”tack” medan det på andra platser anses som snålt att inte dricksa.

– Det kan vara svårt att veta hur man ska dricksa eftersom det är olika riktlinjer i olika länder. I vissa länder är det en väldigt viktig del av lönen, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Som exempel tar hon upp USA där dricksen är i princip ofrånkomlig. Det gäller även att anpassa sig till den ekonomiska nivån i landet man befinner sig i.

LÄS MER: Amerikanska restaurangägaren hyllas som hjälte – har infört ”svenska” villkor

– Om man till exempel bor på ett all "inclusive-hotel" tänker nog många att man har betalat allt och att man kan lämna plånboken på rummet. Men så är det inte, även de anställda där kan vara i behov av dricks, säger Magdalena Öhrn.

Researrangören har låtit deras guider i några av de populära turistdestinationerna gå igenom vad man ska tänka på.

LÄS MER: Här överraskar de servitrisen med hennes bästa dricks någonsin

Man ska självklart även väga in kvaliteten på servicen innan man ger dricks.

– Man ska utgå från hur nöjd man är med servicen.