Lättare än du tror att byta bank

Många svenskar är missnöjda med sina banker men drar sig ändå för att byta bank eftersom det känns krångligt. 
– Det är mycket lättare än folk tror. Den nya banken kommer att hjälpa dig och ge dig en checklista där det står precis vad du behöver göra, säger hon.

Då ska du byta.
Precis efter att lönen kommit och du betalt alla dina räkningar. På så sätt har du gott om tid att se till att alla autogirobetalningar hinner gå iväg och avsluta dem. Vänta dock med att stänga det gamla kontot till du sett att alla betalningar fungerar på det nya.

Om du har lån.
Ett lån går inte att flytta över utan du måste ansöka om ett nytt lån i den nya banken och sedan lösa det gamla lånet. Har du dessutom ett bundet lån måste du betala en så kallad ränteskillnadsersättning för att lösa lånet. Hur det fungerar och hur mycket det skulle kosta dig  kan du räkna ut här

Värdepapper.
När det gäller fonder och andra typer av värdepapper brukar det inte vara några problem att flytta över det till den nya banken. Äldre pensionsförsäkringar kan däremot kosta lite att flytta över.

Källa: Annika Creutzer

Ett vanligt bankärende handlar om att förhandla kring sin bolåneränta. 
– Stirra dig inte blind på att få ner tiondelarna utan se till att kämpa för att få ner räntan under en längre tid. Ibland prutar man ner räntan men efter sex månader är man uppe på den högre räntan igen. Det är viktigt att du får inskrivet att rabatten ska gälla under hela bindningstiden, säger Annika Creutzer.

► LÄS MER: Amorteringskrav på bolån införs – det här innebär det

Att gå ensam till banken är ingen bra idé utan försök i stället att få någon med dig.
– Att vara två mot en mot banken kan ha sina fördelar. Då är ni två som hör vad som sägs och du har någon på din sida. Gå heller inte bara till din vanliga bank utan hör av dig till tre olika banker, två gånger var och ställ dem mot varandra. Var inte rädd att vara otrogen mot banken. Det är banken som ska vara glad att du kommer till dem, säger Annika Creutzer.

► LÄS MER: Ekonomen: Så påverkas du av sänkningen av reporäntan

Hon tipsar också om att förhandla kring hela lånet eftersom det blir svårt om du har flera lån med olika bindningstid och att se till att sälja in dig själv som kund.
– Om de vill att du ska vara helkund så ska du ha riktigt bra betalt för det. Håll emot, var lite tuff och var förberedd med bra argument så går det oftast bra. Berätta om hur ditt sparande ser ut och lyft fram det positiva i din ekonomi som löneutveckling, att du betalar i tid och sälj helt enkelt in dig själv som en bra kund. Banken vill ha bra kunder som sköter sina betalningar så skryt lite om dig själv helt enkelt, säger Annika Creutzer.

Och fortsätter:
– Tänk på att den snitträntan de uppger gäller även för dem som inte förhandlat alls så du ska alltid se till at hamna under snitträntan. Förbered dig också genom att se på olika rabattmodeller. Vissa banker, som SBAB till exempel, har fasta modeller och där kan du titta och se vad som krävs för att få olika rabatter.