Bröllopskoordinatorns råd till ett budgetbröllop
  • Välj en lokal där man får ta med egen alkohol. 
  • Ha ett brunch- eller lunchbröllop. "Lunch är billigare än middag" säger Nadine Schultz. 
  • Bjud färre gäster. 
  • Utnyttja människor i din närhet - du kanske känner någon som är duktig på att göra inbjudningskort eller arrangera buketter. 
  • Blommor är kostsamt så tänk på annat som kan fungera som dekoration. 
  • Ha ett bröllop under december-mars då det inte är säsong. Då är priserna på det mesta lägre. 
  • Köp en klänning second hand eller på en av de lite finare kedjorna. Det är fortfarande billigare än en helt ny bröllopsklänning. 
  • Ta allt från en och samma leverantör – då ger de oftast rabatt. Det går även att förhandla om priserna. 
Om Brudparet – så fixade de budgetbröllopet

Brudparet: Carmen Walker, 25 år och Julia Humbla Walker, 27 år. 

Bröllopet: Bröllopet hölls i en trädgård i Kungsängen. Vi hade runt 100 gäster och bröllopet kostade runt 10 000 kronor. Bröllopet hölls på kvällen och paret bjöd på bröllopstårta, godis och en drink. Gästerna tog med sig sin egen alkohol och filtar att sitta på.

Ringar: Vi köpte våra ringar från auktionsfirman Kaplans.

Klädsel: Vi fick låna klänningar av en av våra närmsta vänner, designern Ida Lanto. På kvällen så bytte vi senare om till en långklänning och kavaj från H&M. 

Hår och make-up: Vi har två vänner som är make-up artister och fick bröllopssminkningen i bröllopspresent av dem. 

Underhållning: Flera av våra vänner sjöng på bröllopet och till festen hade de vi ordnat högtalare och en spellista.

Dekorationer: Vi hyrde ett partytält från Hyrtältet som vi dekorerade med pompoms, tyg och vimplar som vi gjort själva och hade även egna bänkar av stubbar och plank som vi gjort till vigseln. Till bröllopet gjorde vi även ett fotobås där vi och gästerna kunde fota sig med olika maskeradkläder. Blommorna till bröllopet köpte vi från ett stånd på Hötorget i Stockholm. Vi var där en vecka innan och lyckades få 200 rosor för 1000 kronor. 

Det var den 15 augusti förra året som Carmen och Julia Walker gifte sig i en vacker ceremoni i en trädgård precis vid vattnet. Året innan hade paret förlovat sig på Carmens födelsedag. 

– Jag hade gjort i ordning en gång med rosenblad och tända ljus i lägenheten och köpt två plastringar. Carmen hade sagt att jag absolut inte fick välja ringar själv, så jag hade köpt två rosa ringar i en leksaksbutik. När Carmen såg ringarna så började vi gråta. Vi bara stod där och grät tillsammans, men sedan sa Carmen att jag hade glömt att fråga henne om hon ville gifta sig med mig, säger Julia Humbla Walker. 

LÄS MER: Studie: Dyrare bröllop slutar oftare i skilsmässa 

När Julia ställt frågan svarade Carmen ja och bröllopsplaneringen drog igång redan samma kväll. 

– Vi började planera bröllopet direkt och funderade över hur vi ville att det skulle vara. Vi ville ha många gäster och insåg snabbt att för att vi ska ha råd med det här så behöver vi ta hjälp av så många som möjligt, säger Julia Humbla Walker. 

Paret bestämde sig för att de ville ha ett bohemiskt sommarbröllop och för att lyckas få drömbröllopet tog de hjälp av familj och vänner. De frågade runt vilka som kunde göra vad och lyckades bland annat hitta någon som kunde fotografera, någon som kunde göra tårtan och någon som kunde fixa deras hår och smink på själva bröllopsdagen. 

En vecka innan bröllopet samlade de vänner och familj för att umgås och fira samtidigt som de hjälptes åt att göra ljuslyktor, vimplar och andra dekorationer till bröllopet.

– Hela veckan innan bröllopet var verkligen jättekul. Vi ville ha något mer än en bara en dag att minnas och gjorde veckan innan till en fest och på bröllopet hade alla kul och det var avslappnat, fint och enkelt, säger Julia. 

LÄS MER: Brandkåren räddade Emma och Fredriks vigsel 

Bröllopskoordinator Nadine Schultz.

Patricia Thern

Foto:

Bröllopskoordinatorn Nadine Schultz, som driver eventbyrån Memory Event, berättar att många av hennes kunder blir förvånade när de upptäcker hur mycket ett bröllop faktiskt kostar. Samtidigt menar hon att det är fullt möjligt att hålla en låg prislapp på festen bara man känner till knepen. En bra utgångspunkt är att försöka beställa allt som behövs i från en och samma leverantör eftersom det pressar priset. 

– Många priser kan förhandlas, till exempel genom att gifta sig när det inte är säsong för bröllop. Mellan december och februari är allt billigare och du har bättre förhandlingsläge, säger Nadine Schultz. 

En bröllopsbukett kan kosta mellan 1500-2000 kronor och de flesta vill även ha blommor som dekoration på festen. Enligt Nadine är en bra lösning att köpa egna blommor och arrangera en egen butkett eller att helt enkelt ge sig ut i naturen och ta det som växer där. 

– Kolla i din närmaste krets efter de som kan hjälpa med olika saker. Skriv meddelanden på Facebook och leta efter nystartade företag som kan hjälpa till mot en billig peng och kanske få tillgång till bröllopsbilderna som marknadsföring i utbyte. Det gäller att tänka kreativt.