Ta en genväg i bostadskön
  • Anmäl intresse på lägenheter för att visa att du har koll. 
  • Håll koll på vart det byggs nya lägenheter – de är oftast lättare att få kontrakt på. 
  • Var inte kräsen, en lägenhet kan inte ha allt. 
  • Registrera dig på olika bostadssidor och lägg in dina önskemål. Då kan du lättare hitta lägenheter som passar dig. 
  • Var envis och fortsätt söka trots att det känns tufft. 
  • Sök på sommaren, då är kötiden kortare.  
  • Var aktiv på olika bostadssidor för att inte missa något. 
  • Leta efter "först till kvarn"-lägenheter. 

Att komma in på bostadsmarknaden är svårt och kötiderna i storstäderna är långa. När det blev trångt hemma i familjens lägenhet i Sundbyberg i Stockholm ville den då 19-åriga Joy Juhlin flytta hemifrån, men befann sig i samma situation som många andra unga. 

– Jag hade plats 500 i bostadskön eller något liknande och jag tänkte att ”jag struntar i det här", säger Joy Juhlin, nu 22 år. 

Hon stod i kö hos Sundbybergs egna fastighetsbolag Förvaltaren och en dag fick hon ett tips om att de byggde nya lägenheter i kommunen. Hon sökte en av dem och fick ett erbjudande direkt, vilket hon tror beror på att hyran var ganska hög och att området som huset låg i var längre från centrum. 

LÄS MER: Rekordmånga i bostadskö i Stockholm

– Men jag tänkte att om jag inte tar den här lägenheten så kommer min chans försvinna. Man fick lägga nackdelarna åt sidan, säger Joy. 

Hon tror att det är lätt att många ger upp när de upptäcker hur långa kötiderna hos olika fastighetsförmedlare är, men att det är viktigt att fortsätta leta. 

– Om du är aktiv och snabb kan du ha tur, vissa har till exempel ”först till kvarn” och då spelar det ingen roll vilken kötid du har. Jag trivs bra i min lägenhet idag. 

LÄS MER: Sommar - då är det rea i bostadskön

Enligt Bostadsförmedlingen i Stockholm är det under sommarmånaderna juni-augusti färre bostadssökande som är aktiva och därför blir även kötiderna kortare. Skillnaden i kötid mellan augusti månad, som har kortast kötid, och februari månad, som har längst, kan vara över ett år.

Stena Fastigheter i Göteborg lämnar sina lediga lägenheter till portalen Boplats men har ändå tips som kan hjälpa en sökande. 

– Finns det möjlighet att redan i sin profil på Boplatsen lägga in det område man helst vill bo i, gör det. Då missar man inte när det kommer in ett objekt, säger Elsie Borggren, kommunikationschef på Stena Fastigheter. 

Enligt Monica Carlsson, chef för bokonsulenterna på privata bostadsbolaget Einar Mattsson i Stockholm, är det viktigaste av allt att hålla koll på olika fastighetsbolag som har en egen kö. 

►LÄS MER: Fixa lägenhet i Stockholm - så här gör du

– Man måste visa intresse för olika lägenheter och vara aktiv på vår sida, säger hon. 

Det finns även vissa saker som du inte bör göra. 

– Något som däremot inte hjälper är att höra av sig till oss och fråga hur det går. Det är många som ringer till oss, men vi väljer inte efter vårt tycke, vi går bara på köpoäng och godkända referenser, säger Monica Carlsson.