Pluras tips för resterna

• Bjud familj och vänner på julbord på annandagen. 

• Gör en carbonara där du byter ut fläsket mot skinkan.

• Köttbullarna passar bra i en tomatsås med pasta till.

• Ät inte alla rätter på julafton. Har du en favoriträtt, låt den få en egen dag i stället. 

Det brukar bli ett överflöd av mat under julen. Plura, som skrivit en kokbok om julmat, brukar försöka se till att det inte blir för mycket rester. 

– Jag gillar lutfisk mycket, men har det inte på julafton. I stället lagar jag det på juldagen som ensamrätt. Då kan man ju även inleda med lite sillar och annat från julbordet, säger han.

►LÄS MER: Valhud och KFC – Här är världens julmat 

För att minimera resterna försöker han maxa julafton.

– På julaftonsnatten kan man ju till exempel gnaga på revben eller ta en skinksmörgås.

►LÄS MER: Natali, 37, skänker bort ett julbord till dem som inte har råd

Efter annandag jul är han trött på maten. Då är det dags att ta hand om resterna.

– Då brukar jag strimla upp skinkan och göra en pastasås. Detsamma gäller köttbullarna, dem brukar jag göra i en tomatsås och äta till pasta. 

– Det har hänt att jag har slängt sill, men det ska man inte göra i dessa tider. Man får äta tills man storknar. Eller göra någon slags silllåda, kanske?

►LÄS MER: Så fixar du ett schysst julbord – utan att grisen får lida