Tacos är en storsäljare till fredagsmyset. Men att göra sin egen tacokrydda kunde inte vara enklare. 

– Jag tycker det är lite onödigt att köpa färdig. Dels är det inte speciellt gott och innehåller massa e-ämnen och onödiga grejer. Dels är det busenkelt att göra egen, säger Nikola Adamovic, en av grundarna av restaurangerna/foodtrucken El Taco Truck och aktuell med kokboken ”El Taco Book”.

►LÄS MER: Taco-tillbehören en bluff – det här innehåller varorna egentligen

Han har egentligen inget emot så kallade ”svennetacos” men han skulle gärna se att svenskarna experimenterade mer med egna kryddblandningar.

– Den här klassiska som finns att köpa går lite åt paprika-chili-hållet, men sedan skulle man kunna göra en som är mer örtig, för att få en helt annan karaktär på det.

LÄS MER: Så mexikansk

RECEPT:

Klassisk tacokrydda

Ingredienser:

2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1 tsk vitlökspulver​
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
2 tsk oregano
1/2 tsk salt

Så gör du:

Recept med dessa ingredienser finns lite här och var på nätet. Experimentera gärna med proportionerna eller andra kryddor för att få din egen touch.

Lite finare svennetacos

Nikola Adamovic bjuder på ett recept ur kokboken ”El Taco Book” för lite lyxigare ”svennetacos”.

Ingredienser:

1 msk vegetabilisk olja
1 finhackad silverlök
1 hackad vitlöksklyfta
350 gram hackade urkärnade tomater
5 torkade guajillochili, förvällda rensade och finhackade
1 serranochili, rensad och grovt hackad
1 msk hackad, färsk koriander
1/2 tsk rostade och malda spiskumminfrön
1/2 tsk torkad mexikansk oregano
3 msk vatten
750 g köttfärs
Flingsalt och mald svartpeppar
Saft från 1/2 lime

Så gör du:

Värm oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Ha i silverlöken, vitlöken och bryn. Tillsätt tomater, guajillo- och serranochili, koriander, spiskummin, oregano och vatten. Koka ner. Smula ner köttfärsen och jobba in den i såsen med en gaffel. Koka ihop tills köttfärsen är klar. Smaksätt med salt och peppar.

Ta bort från värmen och tillsätt limejuicen.

Tillbehören får du välja själv, antar att det blir hårda skal, isbergssallad, hackade tomater samt riven tex-mexost toppad med gräddfil?

Inga konstigheter, mums!