Billiga tips:

Omelett 

En omelett med stekt lök, lite grädde i äggblandningen och lite ost mättar bra. 

Kokt fisk med äggsås 

Det finns ofta billigare fiskbitar i frysen, eller i kyldisken. Potatis kostar inte så mycket, och gör en äggsås med mjölk, smör och hackat ägg. 

Linsgryta

Linser är billigt, så köp de du tycker bäst om (blötlägg ev. enligt förpackningen), gör en tomatbaserad gryta eller en med buljong. Lägg i de grönsaker och eventuellt något kött du tycker om, koka ihop och krydda efter humör. 

Tomatsås
Gör en stor sats med tomatsås efter ett recept du tycker om. Tomatsåsen kan du sedan använda till flera olika rätter, som till en köttfärssås, en chili med bönor eller som bas till en soppa. 

Bröd 

Baka ditt eget bröd! Gör Alexandra Zazzis lättbakade bröd, det mesta du behöver är tid, se recept nedan. 

(Källa: Anki Sundin och Alexandra Zazzi)

Alexandras lättbakade bröd

7 d vetemjöl special
2 tsk salt
1 tsk torrjäst
3,5 dl vatten
2 msk surdegskultur på råg (finns att köpa i mejeridisken om du inte har egen)
1X 3 l gjutjärnsgryta med lock


Gör så här: 
Blanda mjöl, jäst och salt i en större bunke. Rör i vattnet och surdegen med träslev till en tjock, trög smet. Låt jäsa med lock 3-4 timmar eller i kylskåp över natten.

Stjälp ut över en mjölad bänk och vik ihop 5-6 gånger så att degen spänns till ett runt bröd. Låt jäsa unde bakduk 1 timme.

(om det har jäst kall måste den ligga på bänken en extra timme.)

Ställ gjutjärnsgrytan med lock i ugnen och sätt ugnen på 225 grader.

Lägg brödet direkt i den heta grytan. Baka med lock i 30 minuter och sedan utan lock i 20 minuter.

Tag ut och låt svalna på galler under bakduk.

Vi närmar oss slutet på det som brukar kallas för årets fattigaste månad. Helgerna och ett nyårslöfte med träning och gymkort sätter sina spår i plånboken. Men för att hålla matkostnaderna i schack och samtidigt handla nyttigt är det viktigt att planera inköpen. 

– Maten blir dyr om man spontanköper saker. Har man planerat sitt inköp är det lättare att hålla i plånboken. En inköpslista är A och O, spara mat och köpa det man tycker är viktigt i hushållet, säger kocken Alexandra Zazzi. 

► LÄS MER: Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år 

För att leva hälsosamt behöver du inte köpa dyrare mat, men du behöver inte heller köpa snabba kolhydrater som bullar eller pizza. När du går i affären, tänk på hur mycket näring du får för pengarna. 

– Man säger att det är ”dyrt med grönsaker”, jämför man det då med frukt, godis och läsk? Det är ganska billigt att köpa läsk och det är klart att det känns lite extra dyrt att laga grönsaker. Men om man räknar på näring per krona är det tydligt att näring inte är jättedyrt, säger Anki Sundin, näringsfysiolog.

► LÄS MER:Förskolan säljer barnens rester som matlådor – hyllas på nätet 

Att se till att ha basvaror hemma och variera runt dem är också ett bra tips. 

– Jag tycker att något som jag alltid har hemma är bönor, linser, pasta. Bulkmat som ris potatis och kål. Man kan göra mycket på det som är oerhört billigt, säger Alexandra Zazzi. 

I januari är det få grönsaker som är i säsong, men det finns fräscha grönsaker i frysdisken. 

– Jag tror att vi kanske måste nyansera den generella uppfattningen att frysta grönsaker är sämre än färska. Dels kring det näringsmässiga, det måste inte vara mindre näringsrikt än färska. Den andra aspekten på mat är klimat- och miljöpåverkan. Om vi ska transportera färska jordgubbar som odlas långt härifrån, är det klart att det blir en klimatpåverkan som inte är önskvärd, säger Anki Sundin. 

► LÄS MER: Här är butiken där fattiga får handla billigare 

Alexandra Zazzi berättar att hon ofta köper hela kycklingar som hon själv styckar upp och fryser in. 

Baka eget bröd är billigare än att köpa i affären. 

Baka eget bröd är billigare än att köpa i affären. 

Alexandra Zazzi

Foto:

– Av benen kokar jag buljong. Och det är lätt för mig att säga som är kock. Men för att spara pengar krävs det att man har mycket fantasi och vågar använda ganska billiga råvaror och laga något utifrån dem. Att man tar fram experimentlustan i sig!

– I min familj är favoriten för närvarande att göra en god linsgryta. Den kan man peppra upp lite, man kan göra den chili con carne-aktig med lite köttfärs.  

När du ändå är i farten och lagar mat, gör mycket på en gång som du kan frysa in eller ta med som matlåda till jobbet. Ett annat spartips är att baka sitt eget bröd. 

► LÄS MER:Så länge kan du spara din matlåda