Så här gör du

* Ring 112. 

* Ta av skor om du blivit biten på foten, eller ringar och klocka om det är på handen eftersom området runt bettet ofta svullnar upp. 

* Håll den bitna kroppsdelen stilla, gärna högt

* Var stilla och försök vila, giftet sprider sig fortare om den bitna rör på sig. 

* Försök aldrig att suga ut giftet, kyla, värma eller dra åt med något kring den ormbitna kroppsdelen. Det kan göra saken värre. 

Att bli biten av en huggorm är ovanligt, men om det händer är det viktigt att veta hur en ska göra. Ungefär hälften av alla som blir bitna känner inga symtom överhuvudtaget, vilket kan vara knepigt för föräldrar om barnen själva inte kan berätta vad som hänt. 

Anna Nergårdh, chefläkare.  

Anna Nergårdh, chefläkare.  

Stockholms läns landsting/Fredrik Persson

Foto:

– Ofta gör det ont, man ser att det är små prickar bredvid varandra, med 0,5 millimeter till en centimeters mellanrum. Allra oftast blir det svullet runt det, säger Anna Nergårdh. 

LÄS MER: Så många husdjur blir bitna av huggorm varje år 

Dock får inte alla huggormsgift insprutat i kroppen, utan ormen har bara bitit. Men de som fått gift insprutat kan bli ordentligt sjuka. 

– Man kan få hjärtklappning, man mår illa, man kan kräkas, man blir yr och kallsvettas, säger Anna Nergårdh. 

Men man ska inte sitta och vänta på eventuella symptom, utan ring alltid 112 efter att du eller ditt barn blivit biten av en huggorm. Via SOS kan man få prata med giftinformationscentralen. Att försöka suga ut giftet ur den omrbitna kroppsdelen är något hon avråder från. 

LÄS MER: Spindel bodde i Dylans mage 

Får man en rejäl reaktion behöver man få vård och ett huggormsserum som hejdar sjukdomsförloppet. 

– Barn, gamla, gravida och de med en tidigare sjukdom kan vara mer känsliga och har mindre marginaler. Samtidigt ska man komma ihåg att det inte är vanligt, det är under 200 personer per år som vårdas för huggormsbett. Då är det ändå massor med människor som är ute i skog och mark.