Fakta: Dras till socker

Huggormen finns i större delen av Europa, blir oftast runt 65 centimeter lång och är giftig. Ormen, som är fridlyst i Sverige, är vanligtvis nattaktiv, men solar gärna under dagen.

Getingen dras till socker och animaliskt protein, som fisk och kött. Tambiet däremot söker enbart pollen och nektar.

När sorken gräver bildas en jordhög bredvid hålet. När mullvaden gräver uppstår jordhögen runt hålet. Kanel och kardemumma skrämmer bort myror.

Källa: Nationalencyklopedin, Odla i P1.

– Ju mindre vild natur man låter växa fram, desto mindre är risken att få vilda djur eller insekter på tomten, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Hans tips är därför att klippa gräsmattan ofta och att försöka tänka ut hur djuren söker skydd och hittar mat.

– Vill man inte ha orm till exempel, ska man se till att göra trädgården ointressant för sork. Men den som vill bli av med sorken gör å andra sidan bäst i att låta huggormen vara kvar, eftersom den gärna äter sork, lägger han till.

Den med mycket sten i trädgården och som är rädd för huggormar kan däremot ha is i magen, då ormar sällan stannar på samma plats där de övervintrat.

Smågnagare håller gärna till i komposten, där det både är varmt och kan finnas mat, eller kampera under kvarglömda brädbitar och maskiner utmed husfasaden.

Getingen är en plåga som med fördel hanteras redan nu i maj.

– Nu har getingdrottningen kommit fram och boet, eller början till bo, är litet och arbetarna har ännu inte fötts, vilket gör att det inte är lika svårt att plocka bort. Försöker man senare i sommar kan där vara hundratals arbetare som alla ska försvara boet, säger Didrik Vanhoenacker.