Fakta: Ogiltiga sedlar

Sedlar som blir  ogiltiga  i handeln efter 30 juni:

20-kronorssedeln  med  Selma   Lagerlöf , introducerad 1997.

50-kronorssedeln  med Jenny Lind, introducerad 2006.

1000-kronorssedeln med Gustav Vasa, introducerad 2006.

De gamla 50- och 1000-lapparna är båda något högre än motsvarande nya sedlar.

Sedlar som blivit  ogiltiga  tas emot av  bankkontor  till och med 31 augusti.

Efter det måste den som vill växla in gamla sedlar vända sig till  Riksbanken , som tar en avgift på 100 kronor för varje tillfälle.

Fakta: Nästa års utbyte

Dagens  enkronor , tvåkronor,  femkronor , 100-lappar och 500-lappar blir alla  ogiltiga  som betalningsmedel efter den 30 juni 2017.

I samtliga fall ersätts de av nya mynt eller sedlar som introduceras i oktober.

Efter den sista giltighetsdagen kan man gå till en bank med mynt fram till den 31 augusti 2017, och med sedlar till och med den 30 juni 2018. Därefter kan sedlar, men inte mynt, skickas till  Riksbanken .

Källa: Riksbanken

Nu är det bara några timmar kvar som du kan handla med de gamla sedlarna. Men enligt Riksbanken saknas fortfarande närmare två miljarder kronor. Var de saknade pengarna befinner sig kan de dock inte svara på.

– Det är jättesvårt att veta vart de finns, säger Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken.

►LÄS MER: Varför byta ut alla sedlar och mynt – vi ska ju ändå bli kontantlösa

Om du av någon anledning inte hinner eller missar att lösa in dina gamla sedlar så finns fortfarande det kryphål. Du har möjlighet att sätta in dem på ditt bankkonto till och med sista augusti. Därefter kan man lösa in dem hos Riksbanken mot en avgift på hundra kronor.

– Det är bra om man försöker att göra sig av med sedlarna i dag men det finns alltid alternativet att sätta in dem på sitt bankkonto mot en avgift. Det alternativet kommer alltid att finnas, där finns inget slutdatum, säger Tomas Lundberg.

►LÄS MER: Här är Sveriges nya sedlar och mynt

Riksbanken löser in alla svenska sedlar som är ogiltiga, så länge det inte finns någon misstanke om att de har koppling till något brott som till exempel ett värdetransportrån. I höst är det dags för nästa sedelbyte av 100- och 500-lappar. Då ska även de svenska mynten att bytas ut.