Fakta
Om mätningen

"APEX-teleskopet i Chile har kartlagt hela galaxplanet som är synligt från den södra hemisfären för första gången i submillimetervåglängder – mellan infrarött ljus och radiovåglängder – och i större detalj än tidigare kartläggningar som gjorts av teleskop i rymden.

Det banbrytande 12-metersteleskopet APEX gör det möjligt för astronomer att studera det kalla universum: gas och stoft med temperaturer bara några tiotals grader över den absoluta nollpunkten."

Källa: ESO.se

Bilden har skapats från mer än 700 observationer av APEX teleskopet i Chile. Den avslöjar mer detaljer från galaxen än vi någonsin sett tidigare.

Apex–teleskopet, som står för Atacama Pathfinder Experiment, finns i Chajnantorplatån i Atacamaområdet i Chile, hela 5 100 meter över havet.

►LÄS MER:  Vintergatans storhet nu på bild

Astronomen Robert Cumming har besökt Apex två gånger och förklarar för Göteborgs-Posten vad vi ser på bilderna.

– Det man ser på bilderna är ett mönster som skapas av de processer som sker när nya stjärnor bildas. Och det är dramatik på hög nivå. Det ser alldeles kaotiskt ut på sina håll.

►LÄS MER:  Okänd del av Vintergatan upptäckt

Han menar att de nya bilderna kan bidra till framsteg i rymdforskningen.

– Det här gör att vi blir bättre på att förstå hur all kemi i rymden fungerar. Som vad som krävs för att vatten ska kunna bildas och liv uppstå, säger Rober Cumming till tidningen.

►LÄS MER:  Så såg himlen ut på natten – för 10 miljarder år sedan

Projektet har pågått sedan 2007 och har som syfte att kartlägga hela Vintergatan.

Se filmen och låt dig hänföras av vår häftiga galax.
Tips: sätt på helskärm – mäktigt!